kamille

kamille

Chamomilla recutita

kamille vokser vildt i store dele af verden også her på de nordlige breddegrader, hvor den vokser som ukrudt og skyder op overalt i sprækkerne mellem fliser og asfalt, på markerne mellem korn, chikorie og valmuer og uanset hvor, spreder en duft af sommer og sol 

KAMILLE Chamomilla recutita

Kamille er måske den allerbedste urt overhovedet til smerter, specielt kendt i forbindelse med mavetarmproblemer.

 

Navnet kamille stammer fra det oldgræske ord for jordæble pga. den æbleagtige duft, som sød romersk kamille kan dufte af.


I følge den gamle angelsaksiske tekst, Lacnunga, var kamillen en af de ni hellige urter, som guden Odin gav til verden. Kamille dyrkes mange steder bl.a..i Ægypten, hvor man den dag i dag stadig dyrker kamille i store mængder til både hjemmebrug og eksport. De gamle ægyptere anvendte kamillen og man fandt fx kamillepollen i maven på den balsamerede Ramses II.

 

Kamille virker betændelseshæmmende og er god for alle hudtyper i hudpleje mod solskoldning, små sår, udslæt, kløe og andre hudproblemer. Tandkødsbetændelse og betændte mandler helbredes ved gurgling.


Kamillens aktive stoffer neutraliserer bakterier, så man efter en operation i mundregionen ville kunne undgå antibiotika helt, hvis man rensede regelmæssigt med kamilleekstrakt. Samtidig ville patientens immunforsvar øges på grund af inhalering, hvilket er specielt effektivt på tilbagevendende sygdomme.

Undersøgelser har vist, at kamillen fremmer cellernes regenereringsevne og sætter stofskiftet i gang. Den fjerner dårlig lugt fra sved eller dårlig ånde og blev af samme grund i gamle dage brugt til at fjerne kødets forrådnelseslugt, inden der kom køleskab. Forsøg har vist, at kamille virker metastasehæmmende i tilfælde af kræft.

Kamille virker som et let blegemiddel til lysning af hår, og kamille-te kan bruges som hårskyllemiddel. Det gule farvestof intensiverer den blonde tone i lyse hårfarver og er derfor ofte set i flere forskellige hårpræparater.


Desværre lyder et gammelt husråd, at hvis man har irritation i øjnene eller øjenbetændelse, kan det hjælpe at skylle øjnene eller lægge teposer med kamille på øjenlågene. Dette er en rigtig dårlig idé, da kamillle afkog indholder nogle små skarpe kroge, som kan skade hornhinden og øjets overflade.

  

Den æteriske olie af bedste kvalitet er blå af azulen, og meget dyr.


Selvom kamille er ufarlig, kan den give nogle mennesker kvalme og store doser bør undgås under graviditet. Andre har ligefrem kontaktallergi overfor kamille.