papaya

papaya

Carica papaya

Papaya er noget af det sundeste bl.a. pga det store indhold af stærke antioxidanter, men frugten har samtidig nogle aktive stoffer, der slår stafylokokker, salmonella og selv E-colibakterier ihjel!

PAPAYA 

Carica papaya

Papaya er en af de sundeste frugter, der udover at smage godt og virke nærende, kan anvendes som medicin mod forskellige sygdomme, sidst opdaget denguefeber, også kaldet bone-braker fordi det er så smertefuldt - her har helt nye undersøgelser vist, at man kan presse saften fra bladene og drikke mod smerterne – og det skulle lette omgående! Et middel de lokale selvfølgelig har kendt til i mange generationer…


Første gang jeg var i troperne tilbage midt i ’80erne fik jeg feber og mine thailandske kolleger kom snart med papaya og jeg fik besked på at sluge kernerne, som efter sigende virker mod parasitter og selv de mest kradse bakterier. Af denne grund var jeg ikke vild med papaya i mange år, men har heldigvis arbejdet med mit forhold til frugten, da jeg ved, at den er så sund. Det er endt med at være den, som jeg spiser flest af og som jeg hver lørdag slæber hjem i kilovis med 3-5 stk. og ca. 3 kg til ugens forbrug.

Papaya-frugter smager alle forskelligt, kan blive store og veje flere kilo. De findes og spises i mange røde, orange og gule nuancer – ja selv i en umoden grøn form her i Thailand som den berømte grønne papaya-salat, Som Tam.
Papaya er et af de bedste eksempler på, at mad fra naturen er den bedste medicin...


Papayas antioxidanter og vitaminer hjælper til at opretholde et sundt immunsystem. Papaya er rig på næringsstoffer, antioxidanter, carotener, vitamin C, E og A, og flavonoider. De indeholder også B vitaminer, folinsyre, og pantothensyre – samt mineraler som kalium og magnesium. Alt dette fremmer hjerte-kar-sundheden og hjælper med til at beskytte mod kræft. Det hjælper også til at opretholde et stærkt immunsystem, forhindrer øreinfektioner og bekæmper forkølelse og influenza.


Papaya er rig på fibre, der kan reducere mængden af dårligt kolesterol. Derudover binder fibrene sig til kræftfremkaldende toksiner i tyktarmen, hvilket medvirker til deres udskillelse fra kroppen og til en bedre fordøjelse generelt. 


Papaya indeholder et enzym kendt som papain. Dette stof er meget lig enzymerne i bugspytkirtlen, som hjælper med at fordøje proteiner. Proteinfordøjende enzymer - ligesom bromelain i ananas altsammen kaldet proteolytiske enzymer - kan også opløse det proteinlag, der danner sig rundt omkring kræftceller. Det hjælper immunforsvaret med lettere at kunne nedbryde dem.


Et andet enzym som findes i papayafrugten er chymopapain. Sammen hjælper de to enzymer kroppen med bedre absorbere protein. Proteolytiske enzymer kan ødelægge forsvarsmekanismen hos vira, tumorer, allergener, bakterier, parasitter, gær og forskellige former for svampe. Når forsvarsmekanismerne er ødelagte, er det lettere for kroppen at hele.


Papain hjælper også med at reducere inflammation, helbreder forbrændinger og reducerer ardannelse i huden. Papaya fremskynder faktisk din naturlige helingsproces. Papaya frugtens røde-orange farve skyldes tilstedeværelsen af carotenoider, herunder beta-caroten og lycopen, som vi kender fra henholdsvis gulerødder og tomater, der er nogle af de kraftigste antioxidanter overhovedet.


Lycopen kan reducere risikoen for prostatakræft. Det hjælper med at ødelægge kræftceller, øger den anti-metastatiske aktivitet og styrker beskyttende enzymer. I en undersøgelse foretaget af forskere i Kina, fandt man frem til, at fødevarer rige på lycopen og grøn te, bidrog til at beskytte imod prostatakræft.


Papaya frø kan virke endnu bedre som medicin end selve frugten. De har en krydret, meget bitter smag, som kan gøre de er svære at spise. Ikke desto mindre har de vigtige medicinske fordele, deriblandt antibakterielle egenskaber, som gør dem effektive mod E. Coli, Salmonella og Staphylococcus. De kan beskytte mod nyresvigt forårsaget af toksiner. De letter fjernelsen af tarmparasitter. De hjælper med at afgifte leveren.

Dog skal tilføjes, at afhængig af kilden, så fremgår det flere steder, at papayaens frø er giftige og kun kan anvendes varsomt.