sennep

sennep

Brassicaceae

Sennepsfrø er et af de ældste og mest udbredte krydderier. Kineserne begyndte at bruge sennep for flere tusind år siden ligesom grækerne, der anser det for et hverdagskrydderi. Det er på samme måde umuligt at forestille sig indisk mad uden brune og sorte sennepsfrø, som er en fast og vigtig ingrediens af de forskellige indiske masala's.

SENNEPSFRØ 

både sorte, som kaldes Brassica nigra og den gule, Sinapis alba, hvor alba egentlig betyder hvid - anvendes begge til både madlavning og medicinske formål. Man kan anvende blade, blomster, frø og olie af den sorte sennep, mens kun frøene fra den gule sennep kan bruges.


Sort sennepspulver får blodkarrene til hurtigt at udvide sig, hvilket gør det til et vigtigt middel til at stimulere og give varme. Gul sennep lindrer smerte og er vanddrivende samt virker som antibiotika. Sennepspulver er en antiseptisk lugtfjerner. Sennep virker stimulerende for hjerte og kredsløb og afhjælper mave- og leverproblemer.


Sennep virker mod forstoppelse, hvor du blander ½ teskefuld sennepsfrø i et lille glas koldt vand og drikker det på tom mave om morgenen i 2 dage. Spis morgenmad umiddelbart efter. Brug sennep som appetitregulerende middel. Sennep mætter på samme måde som chili, ingefær og peberrod. Stærk sennepskrydret mad kan få dig til at spise mindre, hvis du har brug for at tabe dig.

Brug sennep til at krydre med, når du vil spise retter med æg og ost. Du kan krydre direkte med sennep på brødet eller som jeg tilsætte en spiseske sennep til svampesaucen eller salatdressingen.


Sennep er rig på calcium, mangan og jern og tillige A-, B- og E-vitamin samt zink og selv omega 3.


Spis friske sennepsblade under rekonvalescens - de virker nærende og fremmer helbredelsen. 


En engelsk undersøgelse viste, at sennep øger stofskiftet, så der forbrændes flere kalorier, hvor tre femtedel teskefuld almindelig gul sennep satte stofskiftet i vejret med omkring 25%, så der på tre timer forbrændtes 45 kalorier ekstra.


Gul sennep giver en sød og varm smag, som udvikler sig i kombination med vand, olie eller eddike. Frøene har en konserverende virkning og anvendes derfor ofte i syltelager, men ses også i vinaigretter, chutney, og til glacering. Kan kombineres med brune sennepsfrø for at opnå en kraftigere smag.


De hele frø anvendes i næsten al saltsyltning. Sennepsfrø bør knuses og blandes med koldt vand for at få de essentielle olier til at udvikle sig, det tager ca. 10 minutter. Først herefter tilsættes andre smagsforstærkere, som eddike, olie, salt, cider, citrussaft og urter. Anvendes sennepsfrø direkte i eksempelvis kålsalater eller grønsagsretter, bør de derfor trække i koldt vand først, alternativt ristes i lidt olie for at få den lidt mildere, nøddeagtige smag frem.Sennepsfodbade med 1 tsk. sennepspulver til 6 dl vand er et godt gammelt husråd mod dårligt kredsløb og kolde fødder. Både fod- og håndbade kan udgøre en væsentlig del af behandlingen og kan anvendes hver 6.time forebyggende til at lindre stive led, gennem planterne styrke den selvhelbredende kraft og forbedre blodcirkulationen. Et sennepsomslag af frøene på de relevante områder kan lindre smerte fra slidgigt, iskias og ømme muskler på fx ryg eller lænd.


Fodbade er tit undervurderede og var bl.a. Messegúes vigtigste form for behandling, der med succes kurerede alverdens sygdomme i sit lange liv som Frankrigs absolut mest berømte naturhelbreder. Hvis man lider af stive hænder, bruges sennepspulver, rosmarin og en knivspids cayennepeber. Håndbadet skal være håndvarmt og gerne vare 21 minutter.


Sennep er en gammel lægeurt, der er brugt til at kurere forstoppelse, forkølelse og hovedpine. Hæld sennep i fodbadet kan bremse en spirende hovedpine eller forkølelse. Opløs ca. 100 gram sennepspulver i dit fodbad.


Ifølge traditionel kinesisk medicin lindrer en kombination af sennep og honning hæmoridesmerter. Rør lige dele mild sennepspulver og honning sammen til en blød creme og smør dremen på det område, hvor det gør ondt.


Lav selv sennep
Rør din egen sennep, så får du præcis den styrke og smag, du godt kan lide. Se på sennepspulverets emballage, hvordan du laver sennep eller lav for eksempel sennep af
¾ dl gul sennepsfrø
½ dl sennepspulver
1 dl vand
1 tsk. salt
1 spsk. gurkemeje