løg

løg

Allium cepa

Løg findes i mange farver - de mest solgte er gule, røde og hvide løg. 

På kinesisk benævnes den juvelen blandt grøntsager, kendt for sine fantastiske lægende egenskaber. Jo stærkere duft, desto større helbredelseseffekt.

LØG Allium cepa

50 gram løg indtaget sammen med et fedtrigt måltid er nok til at neutralisere fedtets skadelige effekt. 

Løg indeholder svovlholdige olier, som sætter gang i kirtelfunktionen af mave, tarm, galdeblære og bugspytkirtel. Quercetin i løg forebygger allergi, da det reducerer kroppens produktion af histaminer. God for fordøjelsen, kropscellernes regenereringsevne, kredsløb og blodproduktion.


Udvendigt kan det anvendes til reumatiske lidelser, ryg- og ledsmerter, betændelse og insektbid - saften fra et halvt løg gnides ind, hvor det gør ondt. Kom friske løgskiver på en tandbyld eller anden byld for at fjerne betændelsen og sætte gang i blodomløbet på det pågældende sted.


Oprindelsen er svær at fastsætte, men løgets vigtighed som fødevare, medicin og til mumificering er veldokumenteret. Løg blev dyrket i kinesiske haver så tidligt som for 5000 år siden og løg er beskrevet i de ældste indiske skrifter. I Indien tilbage i det 6. århundrede f.Kr. hyldede den berømte behandlerske Charaka-Sanchita løg som medicin for fordøjelsen, hjertet og øjnene.


I Ægypten kan løg spores til omkring 3.500 år f.Kr. Det var symbol på evigheden og man lagde af samme grund løg i faraoernes grave. Det var løgets ring på ring struktur, der overbeviste ægypterne om løgets symbolske betydning for evigt liv. Inde i de gamle gravkamre i pyramiderne findes billeder af løg, ligesom løg er omtalt som offergave. Mumier er ofte fundet med løg i bækkenregion, brystkassen, presset mod ører og foran øjnene. Kong Ramses IV, der døde 1160 f.Kr. blev begravet med løg i øjenhulerne. Visse ægyptologer mener, at løg blev brugt på grund af deres stærke lugt og magiske kræfter, der ville få de døde til at trække vejret igen. Andre ægyptologer tror, det var grundet de stærke antiseptiske kvaliteter, der blev tolket som magiske og som ville være bekvemme i det hinsides.


Ligeledes benyttede den græske lægestand i første århundrede e.Kr. løg til adskillige medicinske formål. Grækerne brugte løg til at styrke deres atleter ved de berømte lege på Olympen. Før konkurrencerne spiste atleterne kilovis af løg, drak løgjuice og gned deres kroppe ind i løgsaft.


I middelalderen var løg en af de tre vigtigste grøntsager, sammen med kål og bønner. Løg blev brugt mod hovedpine, slangebid og hårtab. Løg blev endda brugt som betalingsmiddel og bryllupsgaver!

Nordboerne havde altid løg med på deres togter.


Hvis du vil undgå at græde, når du skræller løg, så prøv at køle løgene lidt først og skær rodenden af til sidst. Hvis du vil undgå løgånde, skal du spise persille.

Gennemsnits-amerikaneren spiser 18.6 pund løg om året - til sammenligning spiser gennemsnits-tyrkeren 80.7 pund om året.


Løg findes i mange farver - de mest solgte er gule, røde og hvide løg. 


Værdien af løg kan læses af det latinske ord, unio, som også betyder en stor perle, og på kinesisk benævnes den juvelen blandt grøntsager.


Det er svært at komme i tanke om et land, der ikke anvender løg som en nærmest central ingrediens i madlavningen. Tværtimod er det næsten utænkeligt i det meste af verdens lande at lave mad uden løg. Kun ét eneste sted er jeg stødt på, hvor man ikke hilste løg velkomment - i de indiske yogaashrammer ihvertfald i de traditionelle, hvor man praktiserer brahmacharya. Da jeg spurgte hvorfor, var forklaringen, at løg og endnu mere hvidløg indeholder særligt aktive svovlholdige forbindelser, der stimulerer seksualdriften...! Og det er jo ikke lige det, man ønsker, når man sidder dér på sin pude bag klosterporten...