løg

løg

Allium cepa

Løg findes i mange farver - de mest solgte er gule, røde og hvide løg. 

På kinesisk benævnes den juvelen blandt grøntsager, kendt for sine fantastiske lægende egenskaber. Jo stærkere duften af dem er, jo større er helbredelses-effekten.

LØG Allium cepa

sætter effektivt fedtet ud af spillet, holder blodet fri for klumper og fremskynder blodpropsopløsende aktivitet. 50 gram løg indtaget sammen med et fedtrigt måltid er nok til at neutralisere fedtets skadelige tendens til at skabe klumper. Løg har flere fantastiske lægende egenskaber og jo stærkere duften af dem er, jo større er helbredelses-effekten.


Løg indeholder svovlholdig olie, som sætter gang i kirtelfunktionen af mave, tarm, galde og bugspytkirtel. Quercetin i løg forebygger allergi, da det formindsker kroppens produktion af histaminer. God for fordøjelse, kropscellers regenereringsevne og den indre vandstand, kredsløb og blodproduktion. Udvendig til reumatiske lidelser, ryg- og ledsmerter, betændelse og insektbid - saften fra et halvt løg gnides ind, hvor det gør ondt.


Oprindelsen er svær at fastsætte, men løgets vigtighed som fødevare, medicin og til mumificering er veldokumenteret. Løg blev dyrket i kinesiske haver så tidligt som for 5000 år siden og løg er beskrevet i de ældste indiske skrifter. I Indien tilbage i det 6. århundrede f.Kr. hyldede den berømte behandlerske Charaka-Sanchita løg som medicin for fordøjelsen, hjertet og øjnene.


I Ægypten kan løg spores til omkring 3.500 år f.Kr. Det var symbol på evigheden og man lagde af samme grund løg i faraoernes grave. Det var løgets ring på ring struktur, der overbeviste ægypterne om løgets symbolske betydning for evigt liv. Inde i de gamle gravkamre i pyramiderne findes billeder af løg, ligesom løg er omtalt som offergave. Mumier er ofte fundet med løg i bækkenregion, brystkassen, presset mod ører og foran øjnene. Kong Ramses IV, der døde 1160 f.Kr. blev begravet med løg i øjenhulerne. Visse ægyptologer mener, at løg blev brugt på grund af deres stærke lugt og magiske kræfter, der ville få de døde til at trække vejret igen. Andre ægyptologer tror, det var grundet de stærke antiseptiske kvaliteter, der blev tolket som magiske og som ville være bekvemme i det hinsides.


Ligeledes benyttede den græske lægestand i første århundrede e.Kr. løg til adskillige medicinske formål. Grækerne brugte løg til at styrke deres atleter ved de berømte lege på Olympen. Før konkurrencerne spiste atleterne kilovis af løg, drak løgjuice og gned deres kroppe ind i løgsaft.


I middelalderen var løg en af de tre vigtigste grøntsager, sammen med kål og bønner. Løg blev brugt mod hovedpine, slangebid og hårtab. Løg blev endda brugt som betalingsmiddel og bryllupsgaver!


Hvis du vil undgå at græde, når du skræller løg, så prøv at køle løgene lidt først og skær rodenden af til sidst. Hvis du vil undgå løgånde, skal du spise persille.

Gennemsnitsamerikaneren spiser 18.6 pund løg om året - til sammenligning spiser gennemsnitstyrkeren 80.7 pund om året.


Løg findes i mange farver - de mest solgte er gule, røde og hvide løg. Kom frisk løgskiver på en tandbyld eller anden byld for at uddrive betændelse og få gang i blodomløbet på det pågældende sted.


Værdien af løg kan læses af det latinske ord, unio, som betyder en stor perle, og på kinesisk benævnes den juvelen blandt grøntsager.


Nordboerne havde altid løg med på deres togter.