eukalyptus

eukalyptus

Eucalyptus radiata

Eukalyptus kan optages gennem huden og har en lokal og helbredende virkning, som blandt andet har vist sig at være nyttigt ved gigtlidelser. Olien virker varmende og lindrer derfor ved reumatisme, stivhed, muskelsmerter og nervesmerter. Men eukalyptus er så stærk, at ved indtagelse eller påsmøring skal det altid være i fortyndet form.

EUKALYPTUS

Eucalyptus radiata

stammer oprindelig fra Australien og hører i sit hjemland blandt de højeste træer i verden. Det blev bragt til middelhavslandene omkring 1860, hvor det dog sjældent bliver højere end 30-35 meter i modsætning til i sit hjemland, hvor det kan blive over 100 meter højt. Træet hører til Myrtaceae-familien,en slægt af myrtevækster, hvis mest kendte medlem er Eucalyptus globulus, på dansk også kaldet blåt gummitræ eller febertræ.


Men eukalyptus er ikke kun helbreden­de, når det anvendes direkte på menne­skekroppen. Træet er også med til at gøre omgivelserne sundere at leve i. Navnet “fe­bertræ” har eukalyptus fået, fordi der er blevet plantet eukalyptus i sumpede og malariafyldte områder. Febertræets meget kraftige rodnet og træernes store mængde blade bruger nemlig en masse vand. På den måde var træet med til at udtørre sumpene og dermed ødelægge yngle­mulighederne for malariamyggen, hvis larver lever i ferskvand. Og træets olie blev også brugt som feberstillende middel i Au­stralien, længe for europæerne kom.


Af træets blade udvinder man en velgørende æterisk olie, eukalyptusolie, som udmærker sig ved at have et højt indhold af cineol (eukalyptol). Halspastiller med eukalyptus-olie anvendes verden over mod hoste, inhalatorer mod astma indeholder eukalyptus, og træets olie anvendes til en lang række medicinske formål på grund af sin desinficerende virkning.


Ved indvortes brug optages eukalyptusolien delvis gennem lungerne og udfolder dermed sin befriende virkning som slimløsnende og antiseptisk middel ved betændelser i de øvre luftveje. Ved inhalation opløses den æteriske olie og de deri indeholdte medicinsk aktive stoffer, som gennem luftvejene og slimhinderne kommer ind i organismen. Virkningen er velgørende og kan mærkes med det samme: Næse, luftveje og bronkier føles befriede, slimophobninger opløses og dermed lindres også hoste.


Også udvortes ved gigtlidelser har eukalyptus vist sit værd. Det optages gennem huden og har dermed en meget lokal, helbredende virkning. Kostbare destillationsprocesser garanterer fremstilling af den velgørende æterisk olie med de naturlige aktive bestanddele.

Men bladene kan med fordel tilføjes direkte i fodbadet, som derved udover at virke varmende snart vil sprede en duft og virke som aromaterapi for forskellige luftvejsproblemer.


Koalabjørnen lever af eukalyptus og er gennem hele livet lettere påvirket pga. de stærke aktive stoffer. 


Udvortes standser eukalyptus blødninger, aflaster nervesystem, lindrer migræne, og hvis man tygger bladene, kurerer tandkødsbetændelse og bekæmper dårlig ånde.


Der findes 700 forskellige arter eukalyptus, hvoraf de fleste er gode mod luftvejsproblemer ved indånding af dampe. Eukalyptus fås hovedsagelig kun som æterisk olie, medmindre man bor i et subtropisk land. Det virker bakteriedræbende og hjælper mod et utal af bakterier og virus, ja selv mange insekter holder sig væk...


Hvis du får lim eller maling på huden, kan vi på samme måde som vi anvender teatree olie fjerne det med æterisk eukalyptusolie, der også opløser rust - eukalyptus og teatræ lugter lidt ens og har mange aktive stoffer til fælles.