æble

æble

Malus domestica

et æble om dagen holder lægen væk, hed det i gamle dage, ikke så meget pga. et stort indhold vitaminer, hvor æblet indeholder forbavsende lidt selv C-vitamin - men nok mere pga det store indhold af kostfibret pektin og fordi et æble kan indeholde over 100 millioner bakterier af den gode slags, som styrker din tarmflora.

SÅ kan man jo nok forstå, at det føles godt i maven.

ÆBLE Malus x domestica

er specielt godt for fordøjelsen på grund af det høje indhold af pektin. Pektin er en enestående naturlig fiber, som sætter gang i fordøjelsen og stabiliserer tarmfunktionen. Pektin kan binde de skadelige stoffer som fx kobolt og strontium, som derved bliver udskilt i stedet for at blive optaget af kroppen. An apple a day really the doctor away! Æbler sænker kolesterolniveauet, hvor to æbler om dagen kan reducere kolesterolniveauet med 10 %.

Æblet er en fremragende afgifter for kroppen, som beskytter mod forurening, binder giftstoffer og fører dem ud af kroppen. Æbler (selv i færdigkøbt æblejuice) bekæmper virus og spredning af virus, så spis et æble eller drik et glas æblejuice tre gange om dagen for at forebygge virusinfektioner og begrænse deres varighed.

De første træer, der bar søde velsmagende æbler som dem, vi kender i dag, menes at stamme fra egnen omkring byen Alma-Ata i Kasakhstan. En omegn, der siges at have kendt til æblet i mange tusinde år. De gamle grækere dyrkede adskillige æblesorter tilbage i år 300 f.Kr. og de gamle romere dyrkede også æblet, som her var en højt elsket frugt. I følge myterne var det i øvrigt Afrodite, der tog imod stridens æble og startede den trojanske krig.

Men æblet kan spores længere tilbage. Arkæologer har fundet æblerester i en schweizisk stenalderlandsby. Ligeledes fra Schweiz stammer én af de mest kendte myter om æblet, nemlig historien om Wilhelm Tell, der arresteres men loves sin frihed, hvis han med sin bue og pil kan ramme et æble på hovedet af sin søn.

Den kendteste myte er vel historien om Adam og Eva i edens have, hvor Eva lod sig lokke af slangen til at spise frugten fra kundskabens træ. For nogle år siden forærede en dejlig mand mig et æble og sagde, at hvis Adam og Eva kunne blive smidt ud af paradiset, så var det med ønsket om at komme tilbage i paradiset, han som mand nu forærede mig et æble.

De amerikanske nybyggere medbragte æblekerner og æbletræer til deres nye land og optegnelser tyder på, at æblet blev dyrket tilbage i 1630. Noget senere i 1796 opdagedes et nyt æble af canadieren, John McIntosh. Æblet kom kort og godt til at hedde mcintosh og mon så ikke de fleste kan gætte, hvorfor Apples computere kom til at hedde mcIntosh eller macs?


Amerikanernes yndlings æblehistorie er historien om æblebonden John Chapman fra Leominster, Massachusetts. Chapman kendes i dag som Johnny Appleseed og han blev berømt i 1800-tallet, da han solgte æbletræer og frø til nybyggerne i staterne Ohio, Indiana og Illinois. Myten hævder, at Johnny Appleseed rejste barfodet og iført en tinpotte som hat. Johnny Appleseed hyldes i dag i den amerikanske mytologi, som et symbol på den store indvandring af europæiske nybyggere.


Videnskaben om æbler hedder pomologi, som er afledt af det latinske ord pomum, der betyder æble. Pometet er Danmarks æblemuseum og sortsamling af frugttræer og buske, som tæller omkring 750 æblesorter, hvoraf ca. 250 er danske. Der findes i alt 7.500 sorter på verdensplan. De mindste æbler er på størrelse med et kirsebær og de største på størrelse med grapefrugter. Det størst plukkede æble vejede 3 pund.

Europæere spiser i gennemsnit 46 pund æbler om året - amerikanere kun 19,6 pund. Og man kan tillade sig at spise mange af dem, da 25 % af æblet består af luft - det er derfor, de kan flyde!


Wikipedia skriver: Et æble er frugten af sorter af arten almindelig æble (Malus domestica). Botanisk set drejer det sig om en falsk frugt. Ordet "æble" kommer af germansk *ap(a)lja-, som igen kommer af en indoeuropæisk rod *abh-, "fugtig, saftig".


Æblet har spillet en rolle i mange kulturer. Æblet er et tvetydigt symbol, som har at gøre med både liv og død. I flere kulturer har æblet været brugt som en brudegave, æblet blev delt på tværs, og hver halvdel blev givet til brudgom og brud. Når æbler deles på tværs fremkommer en lille femstjerne.

Kristen: Eva og æblet, syndefaldets angivelige frugt, som vokser på kundskabens træ i paradisets have. Gør mennesket i stand til at skelne godt fra ondt. Identifikationen af frugten fra kundskabens som et æble stammer ikke fra Biblen, men er formentlig opstået af æblets latinske navn malus, som betyder et onde, uheld, ulykke.


Nordisk: Idun vogter de gyldne æbler, som skænker evig ungdom.


Græsk: Hesperidernes æbler skænker udødelighed. Eris kastede stridens æble ind blandt guderne.


Romersk: Æblet var indviet til Venus som symbolet på kærlighed og skønhed. Æbletræet var indviet til Apollon (muligvis en etymologisk sammenhæng med det engelske ord "apple").


Keltisk: Æblet skænker udødelighed, og hører til den anden verden. Avalon (øen mod vest i sagnene om Kong Arthur) betyder æblelandet.