oregano

oregano

Oreganum vulgare

Oregano indeholder 42 gange flere antioxidanter end æbler, 30 gange flere end kartofler, 12 gange flere end appelsiner og 4 gange flere end blåbær. Oregano kan bruges som fordøjelsesfremmende middel, mod hovedpine, søvnløshed, hoste, astma, kramper, forkølelse og som sveddrivende middel - blot for at nævne nogle eksempler...

OREGANO Origanum vulgare

Grækerne har givet os legenderne og navnet på denne gamle krydderurt. Den hed oros ganos, der betyder glæden ved bjergene. De, som har rejst i Grækenland, hvor oregano dækker bjergene og giver luften en hel særlig duft, vil sikkert tilslutte sig navnet. Den søde krydrede duft af oregano blev efter sigende skabt af Afrodite, som symbol på lykke. Grækerne nød duften efter et bad, hvor de blev masseret med oregano-olie, især i ansigtet og håret.


Også i det gamle Ægypten var oregano kendt for sin helbredende kraft.


Oregano blev i middelalderen bragt til Europa og var efterspurgt af damer, der brugte den som lugtesalt og kom den i duftposer og vaskevand. I tordenvejr plejede malkepigerne at anbringe oregano mellem spandene med frisk mælk i den tro, at det ville sørge for, at mælken beholdt sin søde smag.


Der findes mange forskellige slags oregano, der på vores breddegrader nok er bedre kendt som merian.

Oregano indeholder thymol og carvacrol, der har antibakterielle egenskaber. Undersøgelser i Mexico har vist, at oregano er mere effektivt mod amøber end et tradtionelt lægemiddel (tinidazol), der ofte ordineres mod infektioner med amøber.

Den vilde oregano olie indeholder over 80% carvacrol i modsætning til den, vi dyrker herhjemme, Origanum marjoran, som er en meget mildere art og ikke indeholder carvacrol og egentlig burde kaldes merian.


Oregano indeholder 42 gange flere antioxidanter end æbler, 30 gange flere end kartofler, 12 gange flere end appelsiner og 4 gange flere end blåbær. Planten er blandt andet brugt som fordøjelsesfremmende middel, mod hovedpine, søvnløshed, hoste, astma, kramper, forkølelse og som sveddrivende middel, mens det frarådes at bruge oregano, hvis man lider af forhøjet blodtryk.


Oregano olie har vist sig at være et effektivt antibakterielt middel mod stafylokokker, E. coli, Listeria, og candida. I 2001 afprøvede forskere ved Georgetown University Medical Center i Washington, DC, oregano olie i relativt lave doser på stafylokokbakterier, og olien viste sig at være lige så effektiv til at hæmme væksten af bakterierne som almindelig antibiotika. I februar 2000 rapporterede britiske forskere i Journal of Applied Microbiology, at oregano olie havde antibakteriel virkning mod 25 forskellige bakterier.


Andre undersøgelser har vist at olien:

- har stærke smertestillende, antiinflammatoriske egenskaber og styrker immunforsvaret markant.

- har kraftige antioxidante egenskaber, der effektivt bekæmper svamp, virus og selv antibiotika-resistente bakterier.

- lindrer allergiudbrud, og fungerer som anti-histamin, da olien indeholder allergenet areganum og er rig på carvacrol, flavonoider og terpener og rosmarinsyre, som alle er meget nyttige til behandling af allergiske reaktioner.

- lindrer astma, eksem, samt hudlidelser som herpes og kan rense åndedrætsorganerne.

KILDE: Golden Oregano oil, Impex Trading ApS' FlagskibFantastiske måder man kan bruge oregano olie på:

Den rene æteriske oregano olie er ret krads. Den er moderat hudirriterende og kan virke slimhindeirriterende, og bør ikke anvendes ufortyndet direkte på huden eller indvortes. Olien anses for sikker i brug mod ondt i halsen, fordøjelsesbesvær, tyktarmsbetændelse, kvalme og virale og bakterielle infektioner, når den fortyndes med en planteolie - fortrinsvis koldpresset ekstra jomfru olivenolie i et forhold på 3-5 dråber oregano olie til 1 tsk olivenolie. Eller 20 dråber til 1 dl. max 4-6 dråber pr. gang og ikke over længere periode end en uge.


Naturlig hånddesinfektionsmiddel: bland 5 dråber oregano olie med 2 spsk. kokosolie og smør hænderne ind.

Infektioner: bland et par dråber oregano olie med kokosolie eller olivenolie og gnid gummerne ind i det, eller smør det på hals, nakke eller fødder.

Influenza: bland 5 dråber oregano olie med vand i duftlampen. Duften fra lampen vil lindre influenzasymptomer.

Ondt i maven: Bland 1 spsk. olivenolie med 3-4 dråber oregano olie og massér blandingen forsigtigt på maveskindet.

Forkølelser, stoppede bihuler og rens af lunger: Inhalér over et dampbad (en skål fyldt med ca. 2 liter varmt, men ikke længere kogende vand) med 2 dråber oregano olie. Læg et håndklæde over hoved og skål, og træk vejret helt ned i maven. Ånd langsomt ind gennem næsen og ud gennem munden. Dampbadet skal vare 5-10 minutter.

Ondt i halsen: Du kan lindre halsbetændelse ved at drikke 1 dråbe oregano olie blandet i et glas vand eller juice.

Gigt: Fortynd et par dråber oregano olie i olivenolie og gnid det på ledsmerterne - og mærk snart det mindsker hævelser.

Eksem: Lav en salve af olivenolie og et par dråber oregano olie og smør på det ramte område.

Fodsvamp: Bland et par dråber med olivenolie og put direkte på fødderne 2-3 gange om dagen. Højst i en uge!

Neglesvamp: Put hænder eller fødder i et vandbad med et tsk. oregano olie. Eller gnid neglene med en blanding af 1 dråbe oregano olie og 1 tsk. oliven- eller kokosolie.

Ømme muskler: Massér en blanding af oregano olie og olivenolie ind i det ømme område. Gentag op til tre gange på en dag, men højst en uge.

Akne: Dyp en vatpind i oregano olie og put det direkte til bumsen - og KUN på selve bumsen. Olien vil dræbe bakterier og reducere inflammation.

Herpessår på munden smøres med 1/4 dråbe oregano olie 4 gange dagligt. Såret er væk efter 36 timer. Ved jævnlig påføring af oregano olie ser det ud til, at herpes ikke kommer igen.

Vorter smøres med oregano olie dagligt 2 - 4 uger eller indtil de er væk. Hvis vorten er belagt med hård hud, kan oregano olien ikke trænge igennem. Den hårde hud files af og oregano olien smøres på dagligt.

Fibromyalgi

Oregano olie er næsten ligeså magtfuld som morfin, når det gælder bekæmpelse af inflammatoriske smerter, især fibromyalgi, gamle skader, nervebetændelse og inflammation.

Mundhygiejne

Dryp en dråbe oregano olie på tandbørsten sammen med tandpasta.

Konservering

Oregano olie kan konservere. En enkelt dråbe i et glas er rigeligt.