avocado

avocado

Persea americana

Avocado er fyldt med vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer og en stor avocado indeholder fx 33% af den anbefalede dagsdosis af E-vitamin og forsyner samtidig kroppen med pæne mængder af både kalium og kostfibre.

AVOCADO

Persea americana 

som navnet hentyder, stammer avocado fra det nordlige Mellemamerika, nærmere bestemt fra Honduras over Guatemala til Chiapas i det sydlige Mexico. I dette område har man dyrket avocado i lang tid.


Ved hjælp af kulstof-14 metoden har man dateret rester af avocado i indianske grave til at være 10.000 år gamle!


Den oprindelige frugt var forædlet og havde udviklet sig til forskellige sorter længe før, at spanierne opdagede Amerika.


Avocado virker mod hårtab og hudsygdomme og indeholder et antibiotika-lignende stof, der bl.a. forebygger tarminfektioner.


Selvom avocado har et højt fedtindhold, forbedres kolesterolsituationen i sidste ende på grund af det umættede fedt, som snarere beskytter blodkarrene frem for at skade dem.   

En lille avocado giver 190 kalorier fordelt på bl.a. 20 gram fedt, hvoraf 12 gram er enkeltumættet, 2 gram flerumættet og 4 gram mættet. Det vigtigste fedtstof, oleinsyre - en enkeltumættet fedtsyre, som også findes i store mængder i olivenolie - optræder som antioxidant ved at blokere for LDL-kolesterolets skadelige karødelæggende virkning. En halv avocado dagligt holder kolesterolniveauet på plads.

 

Avocado er én af de rigeste kilder til glutathion, en kraftig antioxidant, som bevisligt neutraliserer 30 forskellige kræftfremkaldende stoffer og som under laboratorieforsøg har vist sig at kunne hæmme delingsvækst ved aidsvirus.


Avocado er fyldt med B6vitamin og udvider desuden blodårerne.  Den dækker 50% af den anbefalede dagsdosis B6-vitamin, også kendt som kvindevitaminet, da det er effektivt mod PMS og samtidig er det vitamin, man kommer til at mangle nemmest ved at spise p-piller!


En avocado indeholder også 33% af den anbefalede dagsdosis af E-vitamin og forsyner samtidig kroppen med pæne mængder af både kalium og kostfibre.

 

Vitaminer og vigtige aminosyrer i den rene avocadoolie kan udnyttes i fugtighedsgivende masker og creme. Når du spiser avocado, så gnid det resterende fra skallen ud på din hud, som den bedste håndcreme i stedet for bare at smide skallen ud.


Alle elsker vel avocado? Den cremede grønne frugt er fyldt med vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer. De er lige så gode at spise, som de er med lidt salt på, som de er i salater, grillede eller i smoothies. 


Men det er nærmest umuligt at købe dem, når de er modne. Enten er de stenhårde, eller også er de dejlig modne, når du køber dem – og pilrådne dagen efter. 


Her kommer et simpelt tip, som kan spare dig for både tid, penge og frustration!


Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din avocado er moden eller ej, så prøv at fjerne den lille stilk i toppen af avocadoen. Falder den let af og er avocadoen grøn indenunder, så er den moden og klar til at blive spist.


Ønsker du at lave din egen avocado-plante, så skal kernen være sund, gerne stor og lægges med den tykke ende nederst i vand for at spire, inden den kan plantes i jord og blive til et træ - se trin for trin, hvordan du gør her

Lidt mere om avocado her med en god opskrift på guacamole...