hvidløg holder ikke kun vampyrer væk,
men faktisk de fleste bakterier, svampe, infektioner og sygdomme for døren.
hvidløg virker stærkt antioxidativt, styrker immunforsvaret
og er netop godt at indtage nu som forebyggelse mod forkølelse og influenza...
HVIDLØG Allium sativum
er en ældgammel blodfortynder, som man finder beskrevet helt tilbage på ægyptisk papyrus. Historien fortæller, at faraoerne gav slaverne hvidløg, hvilket kunne antyde deres tro på dets effekt i landet, hvor det blev behandlet som en hellig plante. Man fandt hvidløgsfed i faraoen, Tutankamons grav.
Grækerne indtog det også i store mængder, skønt de kaldte det for stinkrose. I følge Odysséen anbefalede guden Hermes det til Odysseus for at modvirke troldkvinden, Kirkes fortryllelse, hende som forvandlede mænd til svin.
Flere steder i verden, bl.a. i Mexico og på Filippinerne, er det et almindeligt trick at give sine kamphaner hvidløg, så de bliver bedre rustet til kampen.
Det virker antibakterielt, rengør og desinficerer tarm og fremmer fordøjelsen. Hvidløg sænker blodfedt og forhindrer, at blodet klumper. På den måde forebygges arteriosklerose og åreknuder med et fed hvidløg dagligt, der holder hele kredsløbet i orden. Hvidløg bekæmper desuden sukkersyge, da det virker antidiabetisk og afbalancerer kroppens blodsukkerspejl.
Hvidløg kaldes for naturens penicillin med rette, da det er naturens kraftigste, mest komplekse, bredspektrede bakteriedræbende kilde. Forsøg har vist, at hvidløg dræber eller neutraliserer mindst 72 forskellige slags bakterier, som bl.a. spreder diarré, dysenteri, botulisme, tuberkulose og hjernebetændelse.
Det blev derfor også brugt i gamle dage, hvis der var det mindste rygte om en epidemi, bl.a. da pesten hærgede i Europa. Her blev et par knuste fed hvidløg lagt i alle husets rum.
Der skal gøres opmærksom på, at der er nogen, som ikke kan tåle hvidløg og der er eksempler på andengradsforbrændinger og brandsår. Det viser, hvor stærke de aktive stoffer er, hvilket man bør have med i sine overvejelser, hvis man laver en hvidløgsolie.
En af opskrifterne består af et presset fed hvidløg blandes sammen med to spsk. koldpresset olie og smøres direkte på huden mod fodsvamp, fodvorter, sår og udslæt, mellemørebetændelse og tandsmerter.
I en anden opskrift anbefales knust hvidløg i honning mod hoste, forkølelse og til kroppens årlige efterårsrengøring.
Mit usædvanlige yogiråd mellem kvinder er mod svamp, underlivsbetændelse eller anden ubalance i skeden, hvor man med fordel kan lægge et fed hvidløg op natten over og opdage, hvordan det kan stabilisere bakteriefloraen og virke mere effektivt end noget andet middel. Er man sensitiv, kan smagen af hvidløg forekomme i munden dagen efter, hvilket blot beviser, hvordan alt er forbundet, og at intet er uden effekt. Behandlingen styrker altså hele immunforsvaret.
Yogier spiser normalt ikke hvidløg, da det stimulerer sexdriften. I ayurvedisk madlavning er hvidløg dog alligevel karakteriseret som en medicinsk plante, der har hele fem ud af de seks eksisterende smagsretninger, som én af de ganske få. I ayurveda bruger man helst alle smagsretninger i samme ret for at opnå harmoni og hvidløg yder derfor en vis basis.
Hvidløg kan bekæmpe mange forskellige sygdomme, herunder en almindelig forkølelse. I en stor undersøgelse, der varede 12 uger, konkluderede man, at et dagligt kosttilskud med hvidløg reducerede forkølelsestilfældene med 63% sammenlignet med placebo (4). Forkølelsessymptomernes gennemsnitlige varighed blev også reduceret med 70%, fra 5 dage i placebogruppen til kun 1 1/2 dag i hvidløgsgruppen. En anden undersøgelse kom frem til, at en høj dosis hvidløgsekstrakt (2,56 gram om dagen) kan reducere antallet af sygedage med forkølelse eller influenza med 61% (5). Så hvis du ofte bliver forkølet, burde du bruge mere hvidløg i din kost.
Kort sagt: Hvidløg som kosttilskud hjælper med at beskytte mod samt nedsætte sværhedsgraden af almindelige sygdomme såsom influenza og forkølelse.
Indholdsstofferne i hvidløg spænder bredt over mange vitaminer og mineraler.
28 gram hvidløg indeholder:
Hvidløg indeholder også spormængder af forskellige andre næringstoffer. Faktisk har det lidt af næsten alt det, vi har brug for.
De vigtigste aktive stoffer er:
.