eddike

eddike


Eddike er godt til at rense luften, sæben ud af vaskevandet eller måske særligt i disse dage at konservere, hvor man kan sylte forskellige grøntsager og enkelte frugter i en lage af eddike, sukker og krydderier. Eksempelvis rødbeder, agurker og asier...

EDDIKE

er en sur væske, der opstår ved gæring af alkohol og kan anvendes enten som smagsstof eller konserveringsmiddel til bl.a. urter og til medicinske formål. Det ville være forkert ikke at nævne eddike, som er vigtig i yogiens husapotek, der ellers mest består af krydderurter, frugt og grønt.


Vineddike, kryddereddike, æbleeddike og fx balsamico, der samtidig virker aromatisk som et krydderi, fordi den har fået lov til at lagre i op til 40 år, indgår i de kemiske processer, der løfter madens smag og eftersmag. 

 

Sødt i maden åbner smagsløgene, mens syre evner at løfte de enkelte råvarers forskellige nuancer og samler og understøtter råvarernes forskellige smag. 


Eddiken i salaten balancerer de vegetabilske olier og fremmer salatens/madens fordøjelse.

Eddike og særlig æbleeddike medvirker til, at kroppen kan udnytte calcium optimalt, hvilket giver stærkere knogler, hår og negle. Eddiken virker fremmende på kroppens funktioner og indre balance, så den indtagne føde udnyttes optimalt og stofskiftet afbalanceres.


Æbleeddike indeholder en substans, som viser sig at være et ukendt vitamin, der er nødvendigt for moderkagens udvikling. Det afhjælper og forebygger alkoholskader gennem stærkere mavesaft. Kroppen producerer selv eddikesyre, som er nødvendig for nedbrydning af fedt. Sænker kolesterol og fedt, godt for fordøjelse, ledsmerter, stofskiftebesvær, forkølelse m.m..

 

Der er skrevet bøger om æbleeddike, som fx bogen, Folkemedicin, der handler om honning og æbleeddike med alle de gode egenskaber, der kommer fra æblet. Bogen fortæller, hvordan man skal begynde dagen med at drikke nogle få dråber æbleeddike og gøre det samme før hvert måltid for at mindske appetitten og fremme fordøjelsen. Der står: ”drik et glas æbleeddike med honning en halv time, før du går i seng for at få en fredfyldt søvn. Hoste, bronkitis, forkølelse og infektion afhjælpes med en kop varmt vand med 2 spiseskefulde æbleeddike og en smule honning. Samme drik med en anelse mere eddike afhjælper desuden leddegigt og astma. Kom æbleeddike direkte på huden mod fodsvamp, ringorm og eksem.”

Der findes flere kilder, som anbefaler eddike til udvendig pleje som fx mundvand, badesalt, hårkur, hudpleje, samt mod mellemørebetændelse. Hvis man skyller håret med en opløsning af 1 spsk. æbleeddike pr dl vand, kan man skylle gamle rester af shampoo og balsam ud af håret.

Eddike virker desuden antibakterielt og er i Australien kendt som vidundermiddel mod forbrændinger af deres farlige jellyfish, kaldet havhveps på dansk. De er ikke til at sammenligne med den danske brandmand, da der i Australien hvert år dør flere af australske jellyfish end af hajangreb!

I forbindelse med rygestop og udrensning af nikotin er æbleeddike noget af det bedste, man kan tilsætte badevandet. Du tilsætter en kop til et badekar fyldt med vand. Der kan samle sig et lag på vandoverfladen og vandet kan blive helt gult afhængigt af, hvor meget nikotinrygeren har siddende i kroppen, da det nærmest trækker giften ud af kroppen gennem huden.