artiskok

artiskok

Cynara scolymus

Artiskokker er rige på fibre. De hjælper med at bekæmpe forstoppelse og forbedre fordøjelsen takket være deres rensende egenskaber. Artiskok indeholder kun få kalorier, og er samtidig en kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Artiskok har et højt indhold af vitamin C, som styrker dit immunforsvar.

ARTISKOK

Cynara scolymus

er en af de planter, der er så dekorativ med den flotteste lilla blomst, at man kunne overveje om det er en prydplante...?


Men den er samtidig både en grøntsag og medicinplante. Den sænker blodfedt, styrker galde, afgifter lever og hjælper regenerering af celler.


Artiskokken er i kurveblomstfamilie med både tidsel og marguerit, men fra den kæmpemæssige slægtning kendes og spises normalt kun artiskokhjertet.


Det var de gamle ægyptere, der i sin tid begyndte at dyrke planten og senere araberne, der førte den til Europa. Siden romertiden har den været spist i Europa som grøntsag og siden det 16.århundrede kendt som fordøjelsesfremmende, særlig gavnlig for galde, lever og nyre.

Desværre er det den mindst aktive del af planten, som vi normalt spiser. Resten er utrolig bittert og derfor også egnet til at fremme galdesekretion og udskillelse af urinstof.

Artiskokken kan først og fremmest anbefales ved dårligt fungerende lever og nyrer, galdevejslidelser eller nyrekolik, gulsot, urinsyregigt, fedme, nældefeber, reumatisme, astma og eksem.

Den er desuden gavnlig for kredsløbet og forebygger kolesterolproblemer som åreforkalkning, angina pectoris, blodpropper og hjerneblødninger.


Artiskok har desuden traditionelt været anbefalet diabetikere, da den indeholder inulin, der kan begrænse stigning af blodsukkerniveauet og regulere insulinspejlet.


Her på Mallorca (se de nederste billeder), hvor vi tilbringer foråret 4-5 uger på silent retreat bag klosterporten, ser vi artiskokmarker, når vi er på udflugt. De ligner tidsler, som artiskokken også er beslægtet med og når de blomstrer, ligner de vores små tidsler, som vi kender fra den danske natur, der blot har fået vokseværk, hvor blomsten får lilla tråde i toppen, et kønt syn. Når først artiskokken er gået i blomst, er de ikke interessante i køkkenet længere, så artiskokker skal derfor høstes, før de går i blomst, da smagen ødelægges under blomstring.


Vi kan købe artiskokker året rundt, men de er alle importeret fra varmere himmelstrøg.

det er dog muligt at dyrke dem herhjemme, men planten er temmelig sart overfor vores kolde klima. Men vi har set dem på Bornholm, når vi er derovre på sommeryogaferie i august. (jf flere billeder her på siden)


Sæsonen i Danmark løber fra juli til oktober. Italien er den europæiske hovedeksportør af artiskokker, og deres sæson løber fra oktober til maj alt efter område. Californiens sæson er fra marts til maj.