sesam

sSESAM

Sesam indicum

Sesamfrø er en del af yogiens kost og virker som et boost af næringsstoffer 

med fx betydeligt mere kalcium end komælk.

Sesam er fyldt med en lang række gode stoffer som sunde fedtstoffer, kostfibre

og mange alkaliske mineraler særligt magnesium, fosfor, kalium, jern og kalcium -

specielt de sorte, se nederst!

SESAM

Sesamum indicum

Sesamfrø er en god kilde til flere vitaminer, alkaliske (basedannende) mineraler og kostfibre, se

skemaet nederst. Sesamfrø er rige på magnesium og fosfor som er specielt vigtige for vores nerver

og muskler. Sesams indhold består af mere 50% sunde fedtstoffer, 25% protein med essentielle aminosyrer, samt lignaner, De sælges både uden og med skal, hvor de uafskallede og bedst de sorte har et langt større indhold af jern og kalcium. Sesamfrø indeholder betydeligt mere kalcium end komælk. 

NB: hvis mobil-versionen driller, så se denne side på din computer!  

                     
Så få sesamfrøene sneget ind i de forskellige retter og som friskt drys i salaterne, tørrist sesamfrø på panden og bland det med havsalt til gomasio. Eller rist det med

wasabi, den sunde grønne japanske peberrod. Malede
sesamfrø kan du lave til den smagfulde tahin, som er et af de
sundeste pålæg, kan erstatte smør og fint bruges under avocadoen eller som en sund klapsammen med honning, når du skal have energi til en længere cykeltur. Ristede sesamfrø i din hjemmelavede müsli eller lidt ekstra sesam på dit hjemmebag kan gøre meget for dit kalkindtag. 100 gram af de små frø indeholder nemlig hele 989 mg kalk. 100 gram afskallede sesamfrø dækker 25 pct. af dagsbehovet for den vigtige B6 vitamin, der går under navnet folat og stort set hele dit jernbehov, samtidig med at de tilfører din krop en masse andre mineraler.    

Frø og kerner er alle fyldt med gode og sunde næringsstoffer. Ernæringsmæssigt set er 2 spsk frø eller kerner om dagen passende for de fleste. Frø og kerner er alle sunde men er vidt forskellige. De har alle deres helt egne sunde   egenskaber, derfor er det vigtigt at man varierer og ikke bare spiser det samme hver dag. Hvis man ser samlet set på frø, så er det kun chia- og hørfrø, der IKKE indeholder en ret høj procentdel af omega-6 set ift det sunde omega-3, som det ovenikøbet så blokerer pladsen for. Det medfører, at vi i den forbindelse heller ikke skal overdrive med indtagelse af sesam - som altid gælder reglen, hvis noget er godt, er meget ikke meget godt!


Et studie fra 2001 peger på, at sesamolie kan beskytte imod nyreskader, man kan få ved at indtage antibiotika. En bestanddel i sesamolie har vist sig at have en anti-depressiv virkning på kronisk stressede mus. Sesam indeholder fedt kaldet sesamin, som har vist sig at forhindre væksten af en lang række kræftceller. Det gælder blandt andet leukæmi, hudkræft, tarmkræft, prostata-kræft, lunge- og brystkræft.


Af frøene presser man en gyldengul, sødlig olie, der er uden lugt. Den harsker sjældent og giver en god erstatning for olivenolie.


Sesamolie er måske derfor den mest yndede olie indenfor ayurveda, da den trods sin stærkt      varmende og afgiftende effekt, virker nærende for huden. Forskning viser, at olien fra sesamfrø er en potent antioxidant. I vævene under huden, vil denne olie neutralisere oxygenradikaler. Det trænger ind i huden hurtigt og ind i blodbanen gennem kapillærerne.


Sesamolie har været anvendt som en helbredende olie i tusinder af år. Sesamolie er nævnt i Vedaerne med oprindelse i oldtidens Indien og ses i Ayurveda som fremragende for alle mennesker. Det er naturligvis antibakterielt mod fx staphylococcus og streptococcus samt antimykotisk dvs mod almindelige hudsvampe, såsom fx fodsvamp. Det virker antiviraltmod forskellige vira og kan anvendes som en naturlig anti-inflammatorisk olie.


Sesamolie er udbredt i Indien, som en helbredende olie i især Ayurveda, der viser, at den er nyttig i fjernelse af blokeringer i arterierne. I de seneste forsøg i Holland af ayurvediske læger har sesamolie været brugt i behandlingen af ​​flere kroniske sygdomsprocesser, herunder hepatitis, diabetes og migræne.


Den har desuden en naturlig solfaktor på 4 og kan bruges af alle hudtyper. Sesamolie

indeholder 42% oliesyre, 15% mættet og 43% omega-6. Sesamolie har lignende sammensætning som jordnøddeolie. Det kan anvendes til stegning, fordi det indeholder nogle antioxidanter, som ikke ødelægges ved opvarmning.


Ayurvedaen bruger sesamolien til olietygning. I et forsøg på Maharishi International College i Fairfield, Iowa skyllede de studerende munden med sesamolie, hvilket resulterede i en reduktion af de bakterier, der forårsager tandkødsbetændelse med 85%. Denne egenskab er der nogen, der mener kokosolie også har, som derfor også anvendes. Grækerne bruger olivenolie til formålet, mens jeg anbefaler solsikkeolie - solsikken har nogle andre aktive stoffer, der binder forskellige former for tungmetal bl.a. kviksølv, bly, aluminium og måske vigtigst cadmium; årsagen til, at denne olie er særlig effektiv til olietygning.

læs mere HER