blomkål

blomkål

Brassica oleracea

Blomkål er en god kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Blomkål har et højt indhold af vitamin C og folat, folacin, fol- eller folinsyre også kaldet B9 som er en af de vigtige B-vitaminer, vi tit mangler. Vitaminerne i blomkål styrker dit immunforsvar, røde blodceller, din hud og dit DNA.

BLOMKÅL

Brassica oleracea var. botrytis

Indrømmet! - jeg har et nærmest anstrengt forhold til blomkål, sikkert fordi det i min barndom var en af de eneste grøntsager udover kartofler, som stod på bordet i en kedelig kogt udgave. Men som uanset hvor kedeligt, blev det forventet, at man tog mindst én gang af retten...

Dette anstrengte forhold har forfulgt mig som voksen, så meget at jeg endda 'glemte' at præsentere blomkål i min urtebog, der ellers beskriver 108 af de mest almindelige frugt/grøntsager i det danske køkken - og man må jo sige, at blomkål kvalificerer.


Faktisk kommer man ikke udenom blomkål, uanset om man er i Asien, Afrika, Amerika eller Europa. Blomkål er en af de meget populære kål uanset næsten hvor man er, men den er heldigvis en alsidig fætter, der kan spises rå i salater, koges, steges, bages, grilles, dampes og indgå i et utal af retter. Den kan bruges som erstatning for ris, pasta eller kartofler. Blomkål har en mild og let sødlig smag, der gør den nem at kombinere med andre ingredienser. Den kan krydres med et væld af forskellige krydderier, urter og smagsvarianter, alt efter dine præferencer. Prøv fx at tilsætte karry, paprika, chili, citronsaft, tahini eller pesto for at give din blomkålsret et ny twist. Blomkålen rummer et hav af smagsnuancer, alt efter hvordan den tilberedes. Rå blomkål har en frisk og sprød tekstur, med en let krydret og nøddeagtig smag. Dampet eller stegt blomkål udvikler en blødere og mere cremet konsistens, hvor de milde og søde noter kommer mere til sin ret. Når blomkålen bages, karameliseres den og får en nøddeagtig og sødlig smag, som giver retten en unik dybde. Blomkål er en utrolig alsidig og næringsrig grøntsag, der kan give et frisk pust til din kost. Med sin milde smag og utallige tilberedningsmuligheder er blomkålen en favorit i køkkenet, der kan tilfredsstille selv de mest kræsne ganer.


Udover at blomkålen er mættende og velsmagende, så er den også sprængfyldt med vitaminer og mineraler, som holder dig og din krop sund. Og med kun 24 kalorier per 100 gram, kan du samtidig spise meget af den med god samvittighed. Foruden vitaminer og mineraler indeholder blomkål 2 vigtige stoffer, som er særligt sundhedsfremmende, - nemlig svovlforbindelsen sulforafan og stoffet allicin.


Sulforafan er blandt andet medvirkende til at rense nyresystemet, og afbalancere blodtrykket. Sulforafan, som findes i blomkål, har ligeledes vist sig i flere undersøgelser at være med til at bekæmpe kræftfremkaldende celler i kroppen, og være med til at bevare en normal cellefunktion. Stoffet beskytter dig mod skadelig bakterievækst i mave og tarm, og er med til at bekæmpe de bakterier, der kan gøre dig syg ved madforgiftning.

Allicin kender vi fra hvidløg. Allicin virker anti-inflammatorisk, og er med til at bekæmpe betændelses-tilstande i kroppen. Stoffet kan ligeledes være med til at sænke kroppens ældningsprocesser og virker hæmmende på svampevækst, som eksempelvis candidasvamp. Styrken af allicin er størst, når blomkålet er rå. Ligesom i hvidløg, hvor allicin nærmest er væk efter opvarmning. Dette mærker man jo også, hvor meget stærkere rå hvidløg er end efter det er stegt endda blot et kort øjeblik på panden. 


Måske er du som mig én af dem, der har det lidt stramt med blomkål, efter kun at have fået den serveret kogt i store buketter, eller udkogt nede i en fed blomkålsgratin som barn? Men sådan behøves det nu ikke at være, for blomkålen er altså meget mere end det. Vi kan begynde med blomkål igen, da der er et hav af måder den kan tilberedes både kold og varm. Prøv at tilsætte den til salaten, bag den i ovnen, eller lav en ”kartoffelsalat” hvor du bruger blomkålen i stedet for kartofler.

Blomkålsris kan laves på et utal af måder. På billedet th er der revet blomkålsris, som derefter steges på panden med lidt citronsaft, og vendes med en smule friskhakket persille.


Blomkål er en korsblomstret grøntsag fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter. Den er en god kilde til C-vitamin, K-vitamin, folat (B9) og kalium, og den indeholder også mange fibre, vigtige for fordøjelsen. 


Når du vælger blomkål i butikken, bør du se efter hoveder med faste, kompakte og hvide blomster. Undgå hoveder med brune eller gule pletter, da det kan være tegn på, at blomkålen er for gammel. Opbevar blomkålen i køleskabet i en plastikpose eller en lukket beholder, så den holder sig frisk i op til en uge. Skær blomkålen i skiver eller buketter lige før tilberedning for at bevare næringsstoffer og smag.


Blomkåls alsidige anvendelighed gør den til et oplagt valg til et varieret og næringsrigt køkken.

Helt sikkert har den fortjent en plads i yogiens husapotek + titlen som månedens urt november 2024!