byg

byg

Hordeum vulgare

Byg er det sundeste korn, der findes, der er så nærende, at bygafkog kan erstatte modermælk. Byg er ifølge flere gamle kilder noget af det bedste, vi kan byde vores tarme, hvor det anses som det rene medicin mere anti-inflammatorisk end noget og super effektivt til at genoprette tarmfloraen...

Byg

Hordeum vulgare
Byg er det danske ord for barley, som er meget brugt i USA's helseindustri. Byg har gennem tiderne været et højt værdsat næringsmiddel. Byg er en meget næringsrig og samtidig let fordøjelig kornsort, som anbefales under sygdom og til rekonvalescens.

Efter tarmskylning er byg noget af det bedste at spise for at opbygge tarmfloraen på ny. Den bruges ligeledes mod katar og betændelse i slimhinderne - specielt mavetarmslimhinderne, derfor også god mod diarré hos børn. Det har i perioder ligefrem været på mode at drikke bygafkog hver dag på grund af dets nærende og beskyttende virkning.


Flere både udenlandske og danske gamle kilder beskriver bygafkog så næringsrigt, at det kan erstatte modermælk, hvis den nybagte mor ikke er i stand til at producere mælk.


Det er en god idé at udrense sin krop med en bygkur, hvor du faster eller bare skifter din kaffe eller te gennem fx en uge ud med byg. Lav et bygafkog og drik en halv liter pr dag fordelt over hele dagen gennem en uge - og du vil mærke forandringer. Bygafkog laves ved, at 50 gram byg drysses i en halv liter kogende vand og koges 20 minutter. Derefter sies det og drikkes som det er: Eller det kan afkøles og evt. blandes med forskellige frugt- og grønsagssafter.


Hippokrates sagde om byg: "Hvad angår ernæring, tror jeg, byg er bedre end nogen anden kornsort til at helbrede akutte lidelser - den fineste byg bør dog her benyttes". Der findes andre, der deler hans synspunkt og der findes flere bøger om bygs fortræffelige egenskaber, fx Natures Miracle Rejuvenator - green barley juice.


Afskallet byg betragtes som fuldkorn, da kun den uspiselige ydre skal er blevet fjernet under forarbejdningen, jf billedet tv, der viser med og uden skal. Den mere almindeligt tilgængelige perlebyg er dog ikke fuldkorn, fordi det fiberholdige klid er fjernet. Selvom perlebyg stadig er en god kilde til nogle næringsstoffer, er afskallet byg den sundere mulighed.

En diæt med højt indhold af fuldkorn er blevet forbundet med en lavere risiko for kroniske sygdomme. I en stor undersøgelse af over 360.000 mennesker havde dem med det højeste forbrug af fuldkorn, såsom byg, en 17% lavere risiko for død af alle årsager, inklusive kræft og diabetes, sammenlignet med dem med det laveste fuldkornsindtag.


Andre undersøgelser har vist, at indtagelse af fuldkorn kan reducere din risiko for at udvikle type 2-diabetes og fedme. Fordelene ved fuldkornsbyg kan stamme fra ikke kun dets fiberindhold, men også dets phytonutrienter, som er planteforbindelser med særlige gavnlige virkninger på sundheden.


At spise fuldkorn, såsom afskallet byg, er blevet forbundet med en nedsat risiko for kroniske sygdomme og død.

Byg fordobles i størrelse, når den koger, så husk det, når du læser ernæringsfakta.


En halv kop (100 gram) ukogt, afskallet byg indeholder følgende næringsstoffer:

Kalorier: 354

Kulhydrater: 73,5 gram

Fiber: 17,3 gram

Protein: 12,5 gram

Fedt: 2,3 gram

Thiamin B1: 43% af det daglige referenceindtag (ADD)

Riboflavin B2: 17%

Niacin B3: 23%

Vitamin B6: 16% 

Folinsyre B9: 5%

Jern: 20%

Magnesium: 33%

Fosfor: 26% 

Kalium: 13%

Zink: 18%

Kobber: 25%

Mangan: 97%

Selen: 54%


Den vigtigste fibertype i byg er beta-glucan, en opløselig fiber, der danner en gelé, når den kombineres med væske. Beta-glucan, som også findes i havre, kan hjælpe med at sænke kolesterol og forbedre blodsukkerkontrollen. Derudover indeholder byg antioxidanter såsom vitamin E, beta-caroten, lutein og zeaxanthin for at nævne nogle af de vigtigere..