mynte

mynter

Mentha

Mynte indeholder flere gavnlige vitaminer og mineraler, f.eks. C- og E-vitamin, folat, kalcium og jern. Mange slags mynte, især pebermynte, har i århundreder været brugt til at stimulere fordøjelsen og berolige maven.

MYNTER Mentha

MYNTER Mentha er fællesbetegnelsen for peber-, vand-, polej-, ager-, piemont-, katte- og grøn mynte. Der findes et utal af mynter. En munk, der levede i det 9. årh., skrev, at han hellere ville tælle gnisterne fra en vulkan end gøre rede for de mange sorter.


Hos araberne er mynte genstand for en sand kult - en bedøvende og gennemtrængende duft kommer ud af templerne fra den magiske urt. Den mindste fellah og den største emir undlader aldrig at bære en lille buket på sig. Hos den første virker den antiseptisk, holder smittebærende fluer væk og farlige bakterier på afstand på grund af den mentol, der findes overalt i planten. Den anden tjener som en slags venskabsbringer eller elskovsbudbringer. Dens elskovsfremmende egenskaber er blevet besunget så mange gange, at der må være et gran af sandhed i det.


Det var direkte forbudt for mændene at indtage mynte, inden de gik i krig, da de så hellere ville blive hjemme hos kvinderne. Den skønne Scheherazade er sandsynligvis sluppet med livet i behold, fordi hun - udover at fortælle sin elskede sultan sine vidunderlige 1001 nats eventyr - på rette tidspunkt før dagens komme serverede nogle dejlige kopper myntete, som for at understrege Sindbad Søfarerens og Aladdins fantastiske bedrifter.


I den græske mytologi elskede Pluto en nymfe, som han omdannede til denne velduftende plante, efter at hans kone havde gjort kraftige anskrig. I Biblen omtales mynte, dild og kommen, som midler til at betale tiende med, så den har været kostbar. Romerne brugte mynten som krydderi i vine og saucer. Hvis kvinder drak alkohol, hvilket blev straffet med døden, kunne de tygge en pasta af mynte og honning, da det forhindrede, at de lugtede af alkohol.


Mynten virker frisk i munden, fordi den virker lettere bedøvende på slimhinder. Derfor kan den udvortes bruges til at behandle sår, infektioner, smertende steder ligesom mundgurglevand gør underværker mod tandpine og smerter i gummerne. Samtidig giver det friskere ånde. Virker kølende, afslappende, krampeløsende og smertestillende. Kan også bruges udvendigt på tindingerne ved hovedpine og i badevandet. Virker indgnedet lokalt også omgående på muskelkramper.


Agermynte Mentha arvensis er en af to vildt voksende mynte, som man kan finde på vores breddegrader. I Danmark vokser den på enge, langs vandløb og grøfter, hvor der også vokser vandmynte og arterne vokser sammen og krydsninger er hyppige. Japansk pebermynteolie er lavet på agermynte og den bedste til at bruge som æterisk olie mod ørepine. Selv et lille barn får øjeblikkelig effektiv og alligevel skånsom lettelse af smerterne – en dråbe olie på en fingerspids forsigtigt berøres det ydre øre og øregang og barnet lægges ned med det smertende øre opad. Smerten vil øjeblikkelig lette ved, at dampene fra olien er tungere end luft og derfor siver langsomt ned gennem øregangen.


Grøn mynte, Mentha spicata hvor spica betyder aks på latin, og grøn mynte har da også smalle og spidse blade. Planten er ofte lavere og mere lys grøn i løvet. Grøn mynte er betegnelsen for flere beslægtede arter, som spidsmynte, krusemynte, agermynte og rød mynte. Grøn mynte indeholder ikke mentol som pebermynte, men et stof, der hedder carvone, som dufter lidt blidere.


Pebermynte Mentha piperita er en kraftig flerårig plante, der hurtigt breder sig, smuk med sine lyslilla blomster og karakteristisk duft af mentol. Hovedindholdsstoffet er da også mentol. Det er en krydsning mellem en grøn mynte og en vandmynte, den mørklilla variant som anses for at være den bedste til medicinske formål. Der bruges mange forskellige sorter indenfor medicin. Den almindelige markmynte bruges særligt i Kina og Nordamerika. Grøn mynte, æblemynte og hestemynte bruges især i madlavning og til fremstilling af teer. Det samme gælder for...


Polejmynte Mentha pulegium har fået sit navn, fordi den holder fluerne væk. Pulex betyder flue på latin og pulegium kaldte romerne denne lille, ikke særlig velsmagende men derimod yderst effektive lille mynte. Den er heldigvis alt for bitter og skarp i smagen til, at man bliver fristet, hvilket også er godt, da den indeholder det giftige stof, pulegon.


Vandmynte Mentha aquatica er også døbt loppeurt, da den holder disse små uønskede væsner væk. De gamle grækere og romere brugte den til deres ceremonier mod slangebid, insektbid, skorpionstik, kolik, hoste, opkastninger, svimmelhed, og middelalderens læger brugte den desuden til at behandle feber, få hævelser til at falde og lindre alle former for smerter.