palo santo

palo santo

Bursera graveolens

Flere og flere er sensitive overfor dufte, så jeg anvender kun ægte naturlig røgelse i min yogaundervisning. Palo santo betyder hellig stav og lever op til sit navn,

et røgelses-træ, som er med mig overalt

- mine elever spurgte på september måneds yogini retreat hvorfor...

PALO SANTO

Bursera graveolens 

Bursera graveolens, kendt på spansk som palo santo, er et vildtvoksende træ hjemmehørende særligt i Gran Chaco-regionen i Sydamerika, men voksende frit fra Yucatánhalvøen i Mexico ned gennem hele Mellemamerika til Peru og Venezuela. Jeg stødte på det i Peru i sin tid ved Ayahuasca-ceremonier, men det findes også i Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Colombia, Ecuador og selv helt ud på Galápagos-øerne. Dengang var det svært at få fat på - i dag kan man købe palo santo flere steder selv hjemme i flere danske helsekoster.


Palo santo er helligt for ayahuasceros og Inka indianerne. Det er igennem tusinder af år anvendt som røgelse, til at rense luften og jage onde ånder og dårligdom væk og det siges, at det har en healende effekt på syge. Palo santo er opsamlet fra jorden af nedfaldne grene og kviste. Ingen træer bliver ødelagte.


Palo santo vokser kun i Mellem- og Sydamerika og kan relateres til Allahs tårer, Frankincense, Myrra og Copal, som særlig kendes fra Mexico. Det er en del af citrusfamilien og giver mig en oplevelse af flere søde duftnuancer som fyr, mynte, sandeltræ, ceder og citron.


Palo santo anvendes af mange for sine rensende og healende egenskaber, ligesom salvie og det ægte røgelses-træ, Boswellia sacra, der danner en duftende harpiks, som man udvinder af træet, hvor sacra har samme oprindelse som santo og betyder hellig på latin. Mens harpiksen skal udvindes af sidstnævnte hellige træ, kan palo santo brændes direkte. Begge hellige træer skaber en behagelig duft og med jo mere frisk røg samtidig holder myg og insekter væk. Men yogierne anvender det for at rense luften og hæve sin vibration som en forberedelse til meditation med mulighed for en dybere bevidsthedstilstand. Indianerne fortæller, at Palo santo forbedrer kreativiteten og bringer held og lykke for dem, der er åbne for dens magi.


Palo santo bruges traditionelt til at lindre almindelige forkølelser, influenzasymptomer, stress, astma, hovedpine, angst, depression, betændelse, følelsesmæssig smerte og mere. Det kan bruges til at rense luften og skabe en bedre stemning i yogashalaen eller under massage til at skabe en atmosfære, der som aromaterapi beroliger nervesystemet.

At skabe en atmosfære af ro og fordybelse har med alle sanser at gøre, ikke mindst lugtesansen. Røgelsen kan rense energierne i lokalet og skabe en diskret og afslappende duft.


Brug et stearinlys, tændstik eller lighter til at antænde din palo santo. Hold den i en vinkel på 45 grader, der peger spidsen ned mod flammen. Lad det brænde i 21 sekunder og bevæg pinden rundt gerne 3 gange med uret og sluk derved flammen - i stedet for at blæse den ud... Gå stille rundt med den i dit rum, arbejdsområde, hjem, bil eller hvor du vil rense energien, gerne langs væggene helt ud i hjørnerne og hen langs panelerne. Når du er færdig, skal du placere pinden i en ildfast skål eller som jeg i en muslingeskal. Gløden vil ligge og dufte lidt endnu, men snart brænde ud. Vær altid forsigtig, når du arbejder med ild.


Det var de spanske munke, som navngav træet, da de oplevede dets evne til at rense og helbrede - "palo santo" - hellig stav. Det videnskabelige navn er bursera graveolens eller "en pose med olie", og det naturligt aromatiske træ kan bruges på flere måder til helbredende formål. Dens primære anvendelse er at brænde små palo santo-pinde som røgelse, men fortsæt med at læse for at opdage andre muligheder for anvendelse.


Før det blev navngivet af spanske munke, blev det gennem mange generationer brugt af shamaner til at rense for negativ energi, styrke koncentration og helbrede mennesker fysisk som psykisk. Den gamle praksis med shamanisme mener, at plantens ånd kan være en stærk medicin. Jeg har ladet mig fortælle, at shamanen vender sig mod plantens ånd og lader denne ånd gøre helingen. Det tager ikke mindre end 20 år at blive ayahuascero - den som styrer ayahuasca-ceremonien - ikke mindst fordi hver plante er en unik rejse på op til 9 måneder, hvor man igennem sin mester oplever en forståelse af plantens ånd. Palo santo-træets ånd bærer en visdom, der gør det muligt for røg fra kun et lille stykke træ at helbrede mennesker fysisk, følelsesmæssigt og åndeligt. Denne ånd skal dog respekteres og aldrig misbruges. Dette er en af ​​grundene til, at træet ikke kan hugges ned, og vi må vente år efter, at det er faldet på egen hånd med at høste det.


De, der høstede dette træ, opdagede, at der ikke kun findes mandlige og kvindelige palo santo-træer, men at de vokser i grupper på en han og otte hunner. Mens kvindelige træer har en tendens til at leve omkring 40-50 år, kan hannen leve op til 200 år. Deres træ har også forskellige egenskaber. Træ fra kvindelige palo santo-træer er gult, solidt og tungt, hvorimod hannens hvide, hule, skrøbelige og lette. Shamaner lærer, at disse træer har en tydelig ånd, der lever i skoven længe efter træets liv er afsluttet. Det kan ikke være nogen overraskelse, at shamanerne behandler dette træ som en levende enhed!


En af de mest fantastiske egenskaber ved palo santo træ er dens iboende evne til at rense alt det kommer i kontakt med på et energetisk niveau. Uanset hvor dens røg går hen, renser den og kan bruges til at rense et fysisk rum, et helt hjem og især mennesker. Men der er lidt mere ved det end det. Shamanisk visdom forklarer, at en tiltrækning til aromaen af ​​palo santo er et tegn på følelsesmæssig og åndelig renhed. Der er dog nogle, der føler et særligt ubehag i nærværelse af dets aroma. Hvis dette sker med dig, skal du ikke blive modløs! Alt dette er en del af dets rensende virkning, og gradvist vil du også nyde dets naturlige duft, når træets rensning træder i kraft. 


Mens nogle urter udelukkende bruges til at rense et rum for negativ energi, og andre derefter bruges til at tiltrække positiv energi bagefter, er palo santo sjældent, da det gør begge dele på samme tid. Det både renser og tiltrækker positiv energi. Palo santos ånd er ofte generøs med sine helbredende kræfter, når dens røg kommer ind i energifeltet hos dem, den når til for at klare negative tanker og ulykke. Det er gennem brændingsprocessen, ligesom afbrænding af urter og røgelse, at det frigiver det hellige træs olier, der renser rummet og mennesker, det kommer i kontakt med, tiltrækker positiv energi og endda heler mennesker på både fysiske og mere subtile niveauer. Dette øger kapaciteten for mennesker til at koncentrere sig, og det forbedrer deres meditation.


Der er strenge lokale love, der forbyder hugst af palo santo i Amazonas regnskov, og disse hellige træer kan ikke fjernes, før de har ligget på skovbunden i flere år. Oven på dette kan træet aldrig skæres ned. Det er kun tilladt at høste længe efter ​​en naturlig død. Og selvom dette kan håndhæves af miljømæssige årsager, er det åndeligt et must. Træet giver os simpelthen ikke det, vi har brug for, medmindre vi respekterer det og høster det på en bæredygtig måde. Det er gennem processen med denne naturlige død, efterfulgt af år på skovbunden, at dens essentielle olier og helende egenskaber udvikler sig. Det er en shanti = fredelig proces med respekt for miljøet, der sikkert støtter op om den healende palo santo-ånd.