kikærter

kikærter

Ciser arietinum

Kikærter har et højt indhold af protein med intet mindre end 18 forskellige aminosyrer samt kostfibre og mange forskellige A, særligt B, men også E og K- vitaminer og en del mineraler som kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, selen, mangan og zink.


KIKÆRTER

Cicer arietinum

Kikærter kaldes også for garbanzobønner og er egnet som bønnespirer. Selvom de i størrelsen ligner ærter, så har de en rynket overflade og minder mere om bønner end ærter.


De er rige på proteiner, mineraler og kostfibre og har en nøddeagtig smag.


Tørrede kikærter skal stå i blød 6-8 timer, inden de koges. De koger ikke ud, men skal koge i lang tid. Kikærter anvendes i gryderetter, salater, supper, postejer, hummus og i falafel. 

 

Kikærter er en bælgfrugt, der stammer fra det vestlige Asien og importeres i dag hovedsagelig fra Tyrkiet. Kikærter har været en kendt fødevare i mange tusind år og var fx velanset i det antikke Rom. I dag dyrkes kikærter i det vestlige Asien, middelhavsområdet og i Indien.

 

Der findes mange sorter af kikærter. De europæiske sorter er typisk store (ca. 15 mm i diameter) og gullige. Asiatiske sorter er mindre (5-8 mm) og mørkebrune.

Kikærter sælges oftest tørrede, som hele eller flækkede ærter. De sælges hele eller purerede på dåse. 

 

Kikærter males også til mel, der anvendes indenfor ayurveda, både som hår- og bodyshampoo, når man til en auyrvedisk oliemassage næsten svømmer i olie og bagefter gerne vil være fri for den overflødige olie. Her tager man og blander lidt kikærtemel med vand til en cremet masse, som en blid naturlig rensning påføres direkte, dufter rart og efterlader både hud og hår blødt, rent og næret..


i det meste af Mellemøsten kan du ikke kan sætte dig til bords på en restaurant uden den uundgåelige tallerken med hummus står foran dig for det meste smukt anrettet i en cirkel rørt med olivenolie, citron og et drys paprika. 

et yogiliv uden kikærter er svært at forestille sig!