ananas

ananas

Ananas comosus

Ananas virker udrensende med et stort indhold af alkaliske mineraler særligt mangan og anses som en af de bedste anti-inflammatoriske urter i yogiens husapotek, overhovedet!

ANANAS

Ananas comosus

Ananas har et proteinspaltende enzym, bromelain, som bl.a. hæmmer udviklingen af rynker i huden. Ananas virker antireumatisk og betændelseshæmmende og hjælper med C-vitamin og vigtige aminosyrer som glycin og prolin på fordøjelsen samt fremmer produktionen af mavesyre og pepsin. Ananas kan medvirke til at opløse blodplader og forebygger knogleskørhed og knoglebrud på grund af et højt indhold af mangan.


Menitol er en særlig substans i ananas, som fjerner slim fra tarme, hals og lunger. Brugen af frisk ananassaft, som et middel til at rense halsen for vedvarende slim og til at blødgøre og i sidste ende fjerne ligtorne og hård hud, har været anerkendt i mange år som et gammelt husråd.


Den videnskabelige forskning viser, at bromelain i frisk ananas er en naturlig substans, der viser sig at være et yderst bemærkelsesværdigt proteolytisk enzym, altså et enzym, der spalter proteinstoffer. Proteolytiske enzymer nedbryder proteiner og omdanner dem til former, der kan optages i blodstrømmen. Ekstra indtagelse af bromelain hjælper ikke blot med til at fordøje proteinføde, men sætter også kroppen bedre i stand til at udholde smerter, infektioner og betændelsestilstande. Det er fastslået, at det er af afgjort værdi i behandlingen af en af de store uhelbredelige lidelser, reumatisk artritis.


Prevention Magazine bragte flere opdagelser om bromelain og citerer en rapport, skrevet af A. Neuabauer, M.D, i Experimental Medicine and Surgery under titlen: ”En planteprotease til potensering eller mulig erstatning af antibiotika.”

Han peger på, at infektioner og inflammationer, der ikke reagerer på antibiotika, har i hans hospitalspraksis været et hovedproblem, og i mange sådanne tilfælde har man i stedet brugt enzymet bromelain, som har vist sig yderst nyttigt.


”Tilsyneladende eliminerer bromelain ikke blot til en vis grad behovet for kortison, men i nogle tilfælde kan det bruges som en erstatning for antibiotika og kan få mindre doser af antibiotika til at virke bedre. Mens brugen af kortison og andre stærke medikamenter ofte er nødvendige for at lindre den smerte, der undertiden optræder ved reumatisk artritis, så har de tillige bivirkninger, som i nogle tilfælde gør dem yderst farlige. De er kendte for at forårsage en bred vifte af problemer fra grå stær til knoglemassenedsættelse. Så alt, hvad der gør det muligt at opnå bedre smertelindring og genoprettelse af bevægeligheden i artritisramte led ved et mindre forbrug af disse farlige medikamenter, er meget velkomment. At det er et fuldkomment naturligt produkt uden bivirkninger, gør det dobbelt velkomment. Faktisk vil jeg alene på grundlag af disse oplysninger anbefale, at alle spiser frisk ananas for at få en del af den terapeutiske effekt, som et koncentrat vil have.”


Ananas er vildtvoksende i troperne, hvor den ligner nærmest en kaktus, der kan leve af ingenting og dukke op mellem klipper og i klippespalter. Som fx her i Kerala Sydindien, hvor vinterens yogaferie tilbringes og så sent som på vores meditative nytårssejlads i backwater var der flere ananasser, som groede - flere steder som den smukkeste pinkrøde blomst, der op gennem midten af kaktussen vokser som stammen af planten, der først blomstrer og snart bliver til den saftigste frugt. Billedet som på smukkeste vis illustrerer dette er længere oppe på siden til venstre - en gylden solopgang nytårsmorgen på vores stille morgenudflugt som en smuk start på et nyt år, afgørende for mit valg af månedens urt januar 2019 - 


Nedenstående til højre er fra i fjor på rundrejsen i Mexico, hvor ananas på samme måde vokser som ukrudt...


På 30 forskellige sprog er man enige om, at frugtens navn - på nær på engelsk, som adskiller sig fra de fleste - jf til venstre...


Rent faktisk er der mange flere lande i verden, der kalder frugten ved samme eller næsten samme navn - måske helt op mod 70, hvis man accepterer fx nenas på Malay eller Madagaskars mananasy.


Her opdager den vakse, at det på latin hedder pineapple, som i den forbindelse har inspireret hverken på italienske eller franske i modsætning til på spansk, hvor det er blevet til piña.

Ordenes rødder er blevet mere og mere vigtig viden for mig, hvorfor jeg valgte at studere sanskrit, som er et af verdens ældste sprog, hvorfra mange af vores moderne sprog oprinder og hvorfra man regner op til 30% af vores vesterlandske rødder kommer fra...
Nysgerrig, så læs mere her + om ananas på
ananas på forskellige sprog - ananas in different languages