Boghvede kan betegnes som en superfood pakket med gode fibre, omega-3, essentielle aminosyrer bl.a. lysin, livsvigtige mineraler som mangan, jod, kisel, magnesium, fosfor, zink og en guldgrube til mange af de vigtigste B-vitaminer.
BOGHVEDE
Fagopyrum esculentum
Boghvede er egentligt ikke en kornsort, men eftersom den ligner de andre kornsorter, regnes den med til disse. Smagen er nøddeagtig og boghvede har et højt indhold af aminosyren, lysin og er rig på mineraler. Det er en lille, trekantet nød, der i selve formen kan minde om bøgens frugt, bog, som netop har inspireret til det danske navn, boghvede.
Boghvedens yderskal indeholder et rødt farvestof, fagopyrin, som visse mennesker kan reagere allergisk overfor. Stoffet fjernes og smagen forbedres, hvis man inden tilberedningen skyller boghveden med kogende vand, helst 3 gange eller så længe vandet stadig farves lyserødt.
Boghveden trives med tørke og varme, men kan ikke tåle frostgrader og er vildtvoksende flere steder i verden, bl.a. i det varmere Sibirien. Her bruger man derfor mere boghvedemel i sin madlavning, bl.a. til fremstilling af de russiske pandekager, blinis. Boghvedemel fremstilles af afskallet boghvede, som ved afskalling mister fibre og mange næringsstoffer. Melet kan anvendes som bindemiddel og kan erstatte æg i en del madlavning.
Er man pandekage-fan og nysgerrig på boghvedepandekager, så behøver man dog kun at rejse til Fur, en lille helt fantastisk ø i Limfjorden, hvor restauranten, 'På Herrens Mark' må siges at være specialister i boghvedebagning med et helt menukort udelukkende bestående af boghvedepandekager med alverdens fyld...
Boghvede har et højt indhold af den essentielle aminosyre, lysin og indeholder meget organisk bundet calcium, jern, kalium, magnesium, kisel og fluor.
Boghvede kan halvere optagelsen af kolesterol, siger amerikanske forskere, der også har fundet ud af hvorfor. Kolesterol optages i tarmen, men boghvede indeholder et bestemt protein, der forhindrer, at de celler, der sidder i tarmvæggen, kan optage kolesterolet, og dermed bliver kolesterolet udstødt af kroppen. Rent faktisk kan boghvedeproteinet reducere optagelsen af kolesterol med 47%.
Du kan uden videre bruge hel boghvede i madlavning. Boghvede kan koges som ris eller anvendes til grød. Kornene får en grødlig konsistens under kogning, så den er god at kombinere med fx solsikkekerner og knækket havre, så den får lidt mere bid. Knækket boghvede fremstilles af hele gryn og anvendes til grød og brød. Boghvedeflager er hele korn som dampbehandles og presses gennem valser. De anvendes i grød, brød og müesli, se nederst.
Boghvede er rigtig detoxmad, da det er fyldt med fibre, som sætter gang i fordøjelsen og virker basedannende med alle de alkaliske mineraler. Boghvede indeholder rigeligt med B-vitaminer, særligt B3, B5, B6 og B9, mere rig end andre korn på vigtige mineraler særligt mangan, magnesium, fosfor og zink samt indeholder en del umættede fedtsyrer, også de essentielle og faktisk både omega 3 og 6. Boghveden er i modsætning til de fleste kornsorter glutenfri.
Få boghveden ind i din daglige kost og du vil snart mærke, at det har en positiv indvirkning på sundheden. Boghvede er en rig kilde til næringsstoffer som fibre, jern, magnesium, fosfor, zink og calcium og kan betegnes som en superfood.
Det lave glykæmiske indeks hjælper med at sænke risikoen for type 2-diabetes, ideelt til folk, der forsøger at tabe sig med sunde kulhydrater og høje fibre, som bidrager til at holde en person mæt i timevis. Således kan boghvede bidrage til at bekæmpe fedme og være et ideelt valg for sundhedsbevidste mennesker.
Hel boghvede kan koges som ris til aftensmaden, som grød eller som mel anvendes istedet for hvede i bagningen. Boghvede er noget af det sprødeste og derfor særlig god som granola, se nedenfor, i müesli, til bagning og i supper. Der er nærmest ingen grænser for, hvordan boghveden kan bruges i madlavningen.
Boghvede er ligesom hirse og havre velegnet til morgenknas på grøden eller ovenpå yoghurten a la müesli: