Spis frisk peberrod blandet med citronsaft for at løse op for bihuleinfektioner, tilstoppet næse samt mod ødemer og hævelser forbundet med PMS.
Et grødomslag med peberrod på frostknuder og hæmorider fremmer blodomløbet og fremskynder bedringen. Peberrod indeholder tre gange så meget C-vitamin som citroner.
PEBERROD Armoracia rusticana
Peberrod hører til i sennepsfamilien og er hjemmehørende i Sydøstasien. Den dyrkes vidt omkring for sin skarpe, kødfulde rod.
Japansk peberrod kender vi fra wasabi som er den grønne paste, der serveres og blandes sammen med sojasovsen som tilbehør til at dyppe sushien i. Her anvendes peberrod i både madlavning og til terapeutiske formål, og de revne rodstængler sælges ofte som et grønligt, tørret pulver.
Peberrod har været anvendt i folkemedicinen gennem århundreder, bl.a. til at give luft i næsen. Peberrod har ligeledes en kraftig vanddrivende virkning.
Peberrod har længe været dyrket i Danmark, og er første gang omtalt i dansk litteratur omkring år 1300. Peberrod er gennem tiderne både blevet anvendt som krydderi og lægeplante. F.eks. nævner Henrick Smid i 1546, at peberrod, eller Mirredicke, som det hed dengang, afkogt med honning og eddike, kan uddrive sten og fremme menstruation, mens Henrik Harpestreng allerede omkring år 1300 nævner, at peberrod kan bruges mod skørbug, og som en af ingredienserne i et middel, der skal fremme evnen til at kaste op, hvis man skulle have brug for det.
Peberrod vokser vildt og du kan finde den over hele landet. Den kan klare sig selv i dårlig jord, men den har det bedst med et fugtigt og næringsrigt underlag. Du finder peberrod i græsplæner, krat, græsområder langs kysten, vejkanter og på nordvendte skråninger med let skygge. Hvis jorden er god, og der er rigeligt med vand, spreder rødderne sig gevaldigt.
Peberrod kan blive op til en meter høj med store blade, der samles i roden. Bladene er mørkegrønne og har en skinnende, læderagtig overflade med klare ribber ned gennem midten og ud til kanten af bladet. Bladene er lange og ovale i formen med små takker rundt langs bladkanten. Du kan især kende peberrod på, at kanten af bladet snor sig rundt om sig selv, så det ser ud som om, det drejer sig en omgang. Selve peberrods-roden befinder sig under jorden, og vild peberrod går sjældent lige ned, men forgrener og snor sig. Planten får hvide blomster på høje stilke. De store planter kan stå som en stor fontæne af snoede blade, der stikker op ad jorden.
Peberrod bliver også kaldt for Nordens chili. Den lille rod kan nemlig både få næsen til at løbe, hvilket vi tit mærker helt ind i bihulerne, når vi spiser den stærke thaimad her i Thailand, hvor de elsker at bruge peberrod - noget vi med god grund kunne bruge lidt mere af for at sætte fut under dine vinterretter, din forbrænding og dit helbred.
Peberrod er rig på sennepsolier, der renser bihulerne og på A og C-vitamin, der styrker dit immunforsvar. Så med peberrod ved hånden er du klar til at bekæmpe vinterens baktusser.
Undersøgelser viser, at hvis man spiser revet peberrod så sænkes pulsen. Peberrod er samtidig rig på mineralet kalium, der sænker blodtrykket. Så dit hjerte vil elske dig for at peppe maden op med den klassiske nordiske rod.
Der er masser af jern i peberrod, og jern er ansvarlig for, at du kan få ilt transporteret rundt i din krop og dermed for, at alle dine celler fyldes med energi.
Peberrod er rig på protein og stoffer, der aktiverer din forbrænding, så det bliver lettere at undgå de ekstra kilo på sidebenene.
Der er masser af kostfibre i peberrod, så din fordøjelse vil takke dig for at være rundhåndet med den.
Ernæringsfakta om peberrod
Mængde pr. 100 g Kalorier (kcal) 48, Fedt 0,7 g, Mættet fedt 0,1 g, Flerumættede fedtsyrer 0,3 g, Enkeltumættede fedtsyrer 0,1 g, Natrium 420 mg, Kalium 246 mg, Kulhydrat 11 g, Kostfibre 3,3 g, Protein 1,2 g, Vitamin A 2 IU, C-vitamin 24,9 mg, Calcium 56 mg, Jern 0,4 mg, Vitamin B6 0,1 mg, Magnesium 27 mg
Sådan bruger du peberrod
Peberrod er et krydderi, du kan bruge til alle de retter, hvor du gerne vil have en stærk peberagtig smag. Riv den, og brug den i dressing eller som pynt på smørrebrød, tatar, pariserbøf, dampede grøntsager, kartoffelmos eller suppe. Den skal ikke varmes op, men tilsættes de lune retter lige inden servering.
Kom lidt peberrod i din tandpasta for en mere effektiv tandrensning for at dræbe bakterier og for at hele sår. Spis frisk peberrod blandet med citronsaft for at løse op for bihuleinfektioner, tilstoppet næse samt mod ødemer og hævelser forbundet med PMS. Et grødomslag med peberrod på frostknuder og hæmorider fremmer blodomløbet og fremskynder bedringen.
Et gammelt russisk middel mod ondt i halsen er at tilsætte en spiseskefuld friskreven peberrod til et glas varmt vand sammen med en teskefuld honning og en strøgen teske stødt nellike. Rør godt rundt og nip langsomt til den ved jævnlig omrøring, da peberroden har tendens til at bundfælde sig – du kan også nøjes med at gurgle hals med blandingen.
Peberrod indeholder tre gange så meget C-vitamin som citroner.