detox

detox 
med yogisk kost

DETOX 
i forhold til kosten

vi yogier går op i ernæringen og forsøger at være opmærksomme på hvert måltid er for at nære kroppen helst med friske råvarer og sunde urter, der medfører, at maden i sig selv virker opladende, afgiftende og healende.


planen var oprindeligt at lave en liste over udrensende urter, men egentlig kan næsten hver eneste urt, grøntsag og frugt defineres medicinsk med en sund og flere med en afgiftende effekt.


de fleste friske spiselige planter, der velatmærke er vokset og fremavlet naturligt, indeholder en unik vifte af sporstoffer og mineraler tit alkaliske, som virker basedannende og dvs. udrensende på de fleste, da vi næsten alle har for meget syre i kroppen.

             

SYRE/BASE
Syre/base-balancen kan måske synes svær at forstå, men der skal ikke ret meget til, før vi får en brugbar viden til at blive klogere på os selv og hvordan vi reagerer i forhold til det, vi indtager.


Du kan nemt selv måle dine pH-værdier i både spyt og urin. Køb indikatorpapir på nettet eller apoteket og bliv bevidst om, hvordan din pH-værdi ændrer sig afhængig af, hvad du spiser og drikker, ja selv hvilken tandpasta, du anvender og hvordan du lever...


Vi kan ’afsyre’ vores krop ved at indtage 80% basedannende kost og 20 % syredannende kost.


Forøg indtagelse af basedannende næring, hvilket betyder mere frisk frugt og flere grøntsager og færre animalske fødevarer.


Når vi taler om, at fødevarer er syre- eller basedannende, refereres der til fødevarernes tilstand efter indtagelse. De organiske syrer i frugt og grønt nedbrydes til kuldioxid og vand. De basedannende mineraler som kalium, calcium, magnesium og natrium bliver tilbage og frugten/grøntsagen virker derfor basedannende.

Mange krydderier er ligeledes basedannende og gode at bruge alene af den grund! Det gælder fx sennep, ingefær, peber, karry, kanel, salt, miso, soja og urtete især mælkebøtte/brændenælde og de fleste friske grøntsager, frø og frugter.

I modsætning til desværre mange nødder, smør, olie, fisk, ost, bønner og de fleste animalske produkter, som er syredannende. 


Fordøjelse
Fordøjelsen starter i munden. Hvis vi tygger kulhydraterne i form af stivelse, som korn, pasta, ris og brød rigtig grundigt, bliver syren omdannet til base. Selv hvede, som oprindelig er meget syredannende, bliver basedannende, hvis den tygges længe nok. Og først i et basisk miljø kan spyttets enzym, ptyalin fungere. 


BASE-dannende:
grøntsager, som pastinak, asparges,
persille, løg, broccoli, bladgrønt

frø, som græskarkerner, birkes, sesamfrø,

kastanjer, kokos og mandler

frugt, specielt syrlige som citron, lime, hindbær, ananas, nektarin, mandarin
hirse og boghvede, miso og tang, oliven, figner og rosiner,
varme drikke som sake, ingefær, grøn te og urtete især mælkebøtte
krydderier som sennep, ingefær, peber, karry, kanel, miso og soja, omeboshi blommer og havsalt

SYRE-dannende:

de fleste animalske fødevarer, som mælk, smør, ost, kød, fisk
bælgfrugter, bønner og linser (undtagen grønne og snittebønner)
kornprodukter (undtagen hirse og boghvede)

nødder, som hasselnødder, pekannødder, paranødder og valnødder

kolde drikke juice, rødvin, sodavand hvor cola er værst

varme drikke som kaffe, kakao og sort te

 

 

OPSKRIFT
på grøntsagsafkog til udrensning og udskillelse af syre

 

1 kg grøntsager (kartofler, gulerødder, selleri, rødbeder, persillerod el. lign.)
Løg, kål, porrer kan erstatte nogle af grøntsagerne, hvis din tarm tåler dem.

    2½ liter vand
    evt. stilke af persille, basilikum el. lign.

    Ovennævnte koges mindst en time ved svagt blus under låg. Derefter tages blandingen af kog og sies, så alle urterne kan blendes til grøntsagsmos, tyk suppe eller måske blandes med havregryn og steges som frikadeller. Smag evt. til med lidt havsalt eller miso/tamari.

     

    Drik i små slurke et stort varmt krus om formiddagen og evt. også om eftermiddagen. Kan også drikkes på fastende hjerte om morgenen.



    balance med urter

    - en yogis husapotek 

    vi kan bruge flere af dem i detox som infusion i fodbade eller rensning med ansigtsmaske og i anden naturlig hudpleje.
    en ret kendt urtelæge i Sydfrankrig Mességue, kurerede mange skavanker ene og alene med fodbade med urter - han har skrevet flere inspirerende bøger, som åbner en helt ny verden til effekten af urtebade gennem huden - men det er en helt anden historie...

    kostens betydning

    vi kommer ikke uden om kostens effekt.

    ernæringens betydning bliver tydelig i takt med bevidstheden øges.



    Hvordan skaber jeg balance?

    Sunde levevaner er vejen! Der findes ingen vej udenom, hvis du vil have et godt helbred og et stærkt sind. Det er ikke nok at kende teorien. Du bliver nødt til at gøre det, leve det i praksis. En tusind kilometer lang rejse starter med det første skridt og det har taget tid at opbygge vores forskellige vaner og måde at leve på. Derfor tager det også tid at stoppe de dårlige vaner og få startet de nye.


    Én ting ad gangen, såsom udskift sukker med honning og indfør på den måde nye små forandringer i hverdagen - efter 3 uger har du allerede fået ændret flere vaner og startet et nyt liv.

    Mærk din krops signaler og lær at tyde dem – OG adlyde dem, så snart du ved, hvad du har brug for. Sure opstød tyder på for megen mavesyre og afhjælpes med fx mandler, kuldskærhed og kolde fødder afhjælpes med opvarmende krydderier, som peberkorn og på den måde vil du snart opdage, hvor lidt der skal til og hvor meget du selv kan gøre – snart vil du blive din egen bedste læge!

     

    Mål din pH

    Da der er stor forskel på, hvor megen syre, den enkelte har ophobet gennem årene og hvor fast ophobningen er bundet til muskelvæv og led, så er det forskelligt, hvor hurtigt man kan få udskilt syren. Hvad nogen klarer på 5-6 uger, kan tage op til et år for andre. Meget væsentligt er at gøre sig klart, at en morgenurin med en basisk pH-værdi ikke nødvendigvis behøver at betyde, at kroppen er fri for syreaflejringer.

    Afhængig af mængden af basisk føde og hvor fastlåst syreaflejringerne er, kan man godt have neutral eller basisk morgenurin flere dage i træk uden, at dette betyder afsluttet udrensning. Ofte vil det vise sig, at pH-værdien ændrer sig i løbet af dagen, selvom man ikke har spist noget særligt syreholdigt. Udskillelsen af syre er størst under søvnen, men stress og bekymringer i løbet af dagen kan også medføre en syrligere pH-værdi. Man må altså ikke lade sig snyde af farveindikeringen.

    Mange spørger, hvordan det kan være, at de har svært ved at komme op på et neutralt niveau, selvom de drikker masser af grønsagssaft. Det viser sig tit, at den basedannende kost i dette tilfælde er ved at opløse syredepoter, som derved breder ud i blodet for til sidst at udskilles med urinen. Man kan derfor regne med, at man først er renset for overflødig syre, når lakmuspapiret over en længere periode viser neutral samtidig med, at man mærker, at stivhed og spændinger er væk. Indikator- eller lakmuspapir kunne i gamle dage købes på apoteket. I dag sælger apotekerne det mærkeligt nok ikke mere, men det kan heldigvis som det meste købes over nettet.

    yogi opstår helt naturligt en lyst til at spise sundere!


    et enkelt måltid mad kan gøre dig syg

    og den rigtige kost kan gøre dig rask!


    når du dyrker yoga, bliver du mere bevidst om bl.a. madens effekt på både dit fysiske velvære og mentale tilstand og du begynder for alvor at mærke, hvordan maden påvirker dig, så det er svært at lukke øjnene for det ansvar der er i, hvad du putter i munden.


    med min urtebog håber jeg at bidrage til en større bevidsthed om naturens skatkammer og inspirere til at spise sundere og mere naturligt!






    på mine yogaferier går vi ofte ud i naturen og samler bær, svampe eller forskellige urter...

    Kreta carob, oregano, timian og salvie, på Mallorca rosmarin og laurbær, der vokser som buske og hele træer, man skal bare vide hvor B) 


    yogisk kost

    i min sadhana er kosten central, hvor jeg elsker at kokkerere, spire, sylte og bage samt sætter kosten som en af de højeste prioriteter - overhovedet...!


    som sadhana anbefales at udskifte:

    sukker med honning

    kaffe med te

    hvede med rug/grovbrød

    færdiglavet med hjemmelavet

    komælk med havremælk

    pålæg med hummus

    kød med linser
    køkkensalt med havsalt
    smør med ghee (laktosefri)
    ...og selvfølgelig alt konventionelt dyrket med økologisk...

    naturlige fastedage

    traditionen tro ville der i en indisk yogaashram stå Ekadashi to gange om måneden, henholdsvis 3 dage før fuld- og 3 dage før nymåne.

    Ekadashi betyder direkte oversat fra sanskrit 11 - Ekadashi er den 11.dag i månens fase, som ifølge de gamle skrifter er 'auspicious', bl.a.

    særlig egnet som fastedag.


    hvis kroppen ikke får mad, så spiser den sig selv.

    faste er en af de mest effektive måder at rense ud, hvor de gamle, syge og svage celler nedbrydes først.

    når man laver undersøgelser med dyr, som får forskellige mængder mad:
    I moderat hver dag
    II masser hver dag
    III masser af mad hver anden dag og hver anden dag faste

    er gruppen nr III den, der er sundest, får flest unger og lever længst.


    hver en bid er medicin.....

    uanset om det gælder mennesker i almindelighed eller yogier i særdeleshed, så er der vidt forskellig opfattelse af, hvad vi mennesker skal spise afhængig af, hvor vi søger.


    de gamle ayurveda-bøger skelner mellem 3 slags føde:


    sattva, der betyder frisk, saftig, nærende, let, sød og velsmagende mad, som giver den nødvendige energi til kroppen uden at belaste den.

    eksempelvis saftige frugter, friske grøntsager, som er let fordøjelige, frisk mælk og smør, spirede bønner, korn og nødder, mange urter og krydderier i de rigtige kombinationer med andre fødevarer.


    i modsætning til opflammende raja, der består af stærk, bitter, sur, salt, skarp, varm og tør kost, der øger hastigheden og varmen i den menneskelige organisme.

    fødevarer, der er blevet stegt i olie eller kogt for meget eller spist i overskud og mad, der er stærkt krydret med fx chili og hvidløg.


    eller den sløvende tamas, der består af fødevarer, der er stærkt forarbejdede, fra dåse, frosne, genopvarmede, gamle eller uforenelige med hinanden - kød, fisk, æg og spiritus er særligt tamasic!


    rendyrkede yogier tilstræber at leve 100 % sattvisk og kan med det yogiske liv overleve let på sattvisk føde alene!


    mens de fleste andre dødelige, der lever i en moderne verden er nødt til at holde trit med sin energi ved brug af rajasic energi.


    de burde holde en balance mellem sattva og raja føde og forsøge at undgå tamas så meget som muligt.



    alle frø, korn og kerner kan spires og er alle sunde og et stort indhold af bla. zink og selen, der ruster immunforsvaret.

    læs mere om spiring 

    en yogis husapotek,
    balance med urter

    kan lånes på biblioteket -købes hos soulbooks

    eller hos yogaudstyr.dk