aloe vera

aloë vera

Aloë vera indeholder en serie af vitaminer som A-, C- og E-vitamin, mange forskellige B-vitaminer (B1, B2, B3, B6, B12) og vigtige mineraler, der tæller mere end 20 forskellige slags, blandt andre zink, jern, magnesium og kalcium.

ALOË VERA

Aloë vera 

Aloë vera kan dyrkes overalt og tit ser man den som stueplante i køkkenvinduet. Det botaniske navn udtales a-lo-e ve-ra, og ikke som det ofte høres: a-lo-ve-ra.


Den er berømt som middel mod forbrænding og har været kendt helt tilbage til Alexander den Store, som besøgte en ø ud fra Somalia udelukkende for at indsamle denne fantastiske sårlægende plante. Aloë vera er god mod betændelse, muskelkramper og til at rense lever og blod.


Der findes mere end 300 forskellige arter af aloë vera planten. Det er dog langtfra alle arter, der har de helende egenskaber. Aloë vera planterne med de særlige egenskaber, som kan indtages oralt, kaldes også læge-aloe vera.


Hvis man har tarmproblemer, særligt i forbindelse med tyndtarmen, som ellers kan være svær at gøre noget ved, så hjælper 2 teskefulde aloe vera-gelé om dagen. Det bør ikke bruges indvortes under graviditet, da antrakinon glykosiderne virker som afføringsmiddel og store doser kan medføre opkastning. Den virker meget fordøjelsesfremmende, stimulerer menstruation og afhjælper forstoppelse og maveproblemer hos kræftpatienter og ved nedsat immunforsvar.


Aloë vera giver et vitaminboost, da det indeholder en lang række vitaminer, blandt andet A, C og E, forskellige B-vitaminer og folinsyre og mineraler som kalcium, jern, zink og magnesium. Aloë vera er fyldt med aminosyrer, blandt andet de otte, der er allermest vigtige for din krop, og en række fedtsyrer, der bidrager til at reducere risikoen for allergi, hjælper mod fordøjelsesbesvær og sænker fedtstoffet i blodet. Aloë vera virker basedannende og kan hjælpe dig med at afbalancere kroppens syre-/basebalance.


Aloë vera planten stammer fra Afrika, men dyrkes i både Asien, USA og Sydamerika. Bladene indeholder en slimet, klar gelé. Planten er en sukkulent, dvs. en plante der kan oplagre store mængder vand i bladene. Man mener, at planten har været kendt allerede i antikkens Grækenland.


En undersøgelse fra Korea viser, at planten kan hjælpe ved diabetes. I undersøgelsen indgik 136 deltagere, der alle sammen var overvægtige og havde diabetes eller et forstadium til diabetes, men som endnu ikke tog medicin for det. Deltagerne blev tilfældigt udvalgt til at indtage enten Aloë vera gel eller placebo. Deltagerne blev undersøgt efter fire uger og igen efter otte uger. Undersøgelsen viste, at aloë vera-gruppen tabte sig mere i vægt, fik mindre kropsfedt og en lavere insulinresistens – alt sammen tegn på bedring i tilstanden.

Planten findes i mange cremer og gels, men du kan også sagtens have din egen plante stående i vindueskarmen, så du altid har helt frisk gel ved hånden. Ønsker du at bruge plantens saft indvendig, kan du finde aloë vera, der kan drikkes, i mange supermarkeder.


Det er let at dyrke planten. Den skal have det varmt og stå i en potte i vindueskarmen i et vindue med sol. Planten skal have rigeligt med jord, men kun lidt vand. Den vokser overalt i Mexico nærmest som ukrudt, hvor dens orange blomster lyser op i alt det grønne, når vi efter monsunen besøger landet på efterårets yogarundrejse i Oaxaca. Blomsten ligner til at starte med en lang, tynd kogle, der langsomt springer ud til den smukkeste lyse orangemelon-farvede blomst - denne helt specielle netop komplementære farve til de smukke støvede blågrønne blade.


Det er nemt at skære en skive af det øverste af et blad. Når du skal bruge geléen, skærer du et blad over, så saften løber ud. Kom saften på insektbid, små rifter, mindre sår, irriteret hud, kløende hud eller hud, der har fået for meget sol. Her skal man aldrig bruge de inderste 6-7 cm af planten, da denne del er for stærk.

Man trykker lidt gelé ud af de svampede blade, som smøres også direkte på huden for at læge forbrændinger, sår og hudafskrabning.


Smør aloë vera på øjenlåget mod betændelse og hvis man skolder snitfladen med kogende vand, kan det bruges direkte i øjet. Man skal duppe, så man ikke får noget af den gule saft fra bladranden med!


Netop denne gule saft kan anvendes mod neglebidning, hvor man kan komme den bitre gule saft fra bladene på fingerneglene.


Et af Cleopatras hemmelige skønhedsmidler skulle efter sigende være aloe vera og den bliver stadig anvendt i kosmetikpræparater til ansigts- og håndcremer, i sololier og shampoo.


Aloe vera har også interesseret flere landes regeringer pga. dens evne til at hele forbrændinger efter radioaktivt udslip eller strålebehandling i forbindelse med cancer.

.