granatæble

granatæble

Punica granatum

Granatæbler indeholder en masse vitaminer, polyfenoler, plantenæringsstoffer og antioxidanter. Faktisk indeholder et granatæble næsten 40 gange så mange antioxidanter, som et almindeligt æble.

GRANATÆBLE

Punica granatum 


Den spanske by Granada er opkaldt efter granatæblet – og det samme er håndgranaten faktisk. Det kommer af, at formen på håndgranaten minder om granatæblets form.


Bibelen betragtes granatæblet som en af ​​de 7 vigtige frugter, der var en velsignelse for det lovede land Israel. Granatæblet optræder også i Koranen og flere forskellige arabiske eventyr.


Kernerne i et granatæble er søde, hvis de modnes helt og ellers syrlige men stadig en rigtig sund ”super food”. Granatæbler indeholder nemlig flere forskellige vitaminer, som A, C og K-vitamin, hvilket er godt for helbredet. Det siges, at granatæblekernerne skulle være med til at forebygge hjertekarsygdomme og reducere ens kolesteroltal. Det er pga. de er en fremragende kilde til kostfibre, men de er udelukkende i kernerne, og derfor har saften kun relativ effekt, hvad det angår.


Til gengæld indeholder saften nogle af de stærkeste antioxidanter, hvoraf  nogle af de vigtigste antioxidanter fra et granatæble kaldes ellagitanniner. De har et ry for at sænke både blodtrykket og kolesteroltallet, hvilket er godt for hjertet. Granatæbler indeholder desuden andre antioxidanter, der har anti-inflamatorisk dvs. betændelseshæmmende egenskaber, hvilket er godt for vores immunforsvar og generelle sundhed. Selv sammenlignet med rødvin og blåbær har granatæble et stort antal særligt effektive polyfenoler, som vi formodentlig kan tilskrive dets gavnlige helbredseffekter.


På grund af det høje indhold af hjerne-boostende antioxidanter, kan granatæbler hjælpe med at forbedre din hukommelse og kognitive formåen. De kan også reducere din risiko for at få Alzheimers, og er særligt nyttige for mennesker der lider af denne sygdom. Desuden bidrager granatæbler til et forhøjet serotonin-niveau i hjernen, kontrollerer humørsvingninger og kan endda være med til at forhindre angst og depression.


Granatæble er en frugtbærende træagtig busk, der bliver omkring 5-8 meter høj. Forskerne hælder til den opfattelse, at planten stammer fra Iran eller Afghanistan, hvor der findes ekstra mange sorter omkring Kabul-floden. Men den har vokset i middelhavslandene i årtusinder, så dens egentlige oprindelse er usikker. Frugten høstes først i det sene efterår og hen over vinteren.


Granatæbler dyrkes generelt ikke i Danmark, men importeres hele året rundt. Granatæbler er i højsæson fra oktober til februar. Når granatæbler bliver høstet, stopper modningsprocessen. Som de fleste andre frugter stopper granatæbler med at producere sukker, når de høstes. Mange producenter høster granatæbler lidt før, at de er højmodne, så de kan klare eksporten til resten af verden, uden at de flækker i tilfælde af for mange små stød under transporten.


Men det er derfor granatæblerne, vi køber i Danmark, typisk er en anelse syrligere, end det er tilfældet, hvis du køber et granatæble direkte fra grønthandleren hvor de gror, som fx her på Mallorca, hvor de vokser vildt som buske og hele træer bl.a. mere end 20 meter langs et hegn på vej ned til byen lige nedenfor Mariabjerget.

Granatæbletræerne blomstrer så smukt om forsommeren fra midt i maj til midt i juni, netop hvor vi holder silent retreats oppe i klostret. Blomsten har en usædvanlig næsten selvlysende orangerød farve, når den er frisk, men ændrer farve til dyb rød, når den er plukket. Pga. de stærke karotener anvendes blomsten som naturlig plantefarve og giver maden og theen en flot rød farve. Dette indikerer som oftest antioxidative egenskaber og granatæbleblomsten bruges derfor i flere kulturer som urte-the, der siges at have flere medicinske virkninger.


Granatæblets skind og saft er blevet brugt i århundreder til at farve orientalske tæpper. Ved at tilberede frugten får du et lag sort blæk. Granatæblets skind blev brugt i Indien til at farve uld i gule og sorte toner. Med et ekstrakt fra roden af ​​granatæbletræet kan mørkeblå toner produceres ved hjælp af en jerntinktur. Roden, barken og kogt skind blev brugt indtil middelalderen som en ormekur, selv mod bændelorm. Granatæble sirup, Grenadine var engang var fremstillet udelukkende af granatæbler fra Grenada i Caribien, som det der giver en frugtagtig smag og rød farve til forskellige cocktails.


Granatæbler kan holde sig i relativt lang tid efter høst. Hvis du opbevarer dine granatæbler i køleskabet, kan de holde op til 6-8 dage. Derudover tåler granatæblekerner også frost og kan nedfryses op til ét år.