agurk

agurk

Cucumis sativus

Agurk er pga sit store indhold af alkaliske mineraler særligt magnesium meget basedannende og er en af de bedste kilder til væske med et vandindhold på op til 97% .

AGURK

Cucumis sativus 

Agurk er vanddrivende, afgiftende og forebygger nyre- og galdesten. Knuste agurkekerner anvendes mod bændelorm.


Agurk virker meget basedannende og er noget af det bedste, man kan indtage ved for meget urinsyre. Derfor drik agurkesaft eller spis frisk agurk mod halsbrand og sure opstød. Drik 100-150 ml agurkesaft om dagen mod mavesår eller sår i tolvfingertarmen.


Det meste af agurken består af vand, så hvis du er én af dem, der har svært ved at få drukket nok væske i løbet af en dag, så se om du kan klemme et par stænger af agurk ned i stedet for.


En agurk betragter vi som en nærende grøntsag, men botanisk set er agurken faktisk et bær med mange kerner/frø.

Agurk er blandt andet i familie med squash, græskar og melon.


Agurken stammer oprindeligt fra Indien, hvor den har været dyrket i over 3.000år, så det er en gammel og velkendt sag.


I Danmark har vi kendt agurken siden 1700-tallet, da den kom hertil fra Sydeuropa. Men først fra 1900-tallet, hvor dyrkningen i drivhuse blev mere omfattende, begyndte vi først rigtigt at dyrke vores egne agurker herhjemme. Agurkeplanten kræver nemlig et varmt og solrigt klima, og den trives derfor bedst i drivhuse i Danmark.


Allerede romerne og grækerne brugte agurken for at styrke urinvejene. Mod forstoppelse skær friske uskrællede agurker i tynde skiver og overhælde dem med honning tilsat peberrodssaft. Nydt tre gange daglig til måltiderne stimulerer det tarmfunktionen.


Rengør hud og celler og daglig indtag af agurkesaft hjælper mod alle former for hudsygdomme, eksem, leddegigt og podagra.


Agurk består af op til 97% vand, og energiindholdet er derfor meget lavt. Agurken indeholder således kun 15 kalorier per 100 gram, så du kan med god samvittighed bare gnaske løs af den. Men på trods af det hæje vandindhold, så gemmer den stadig på nogle sunde og vigtige vitaminer og mineraler.


Agurk indeholder magnesium, som er med til at berolige dit nervesystem, og det kan samtidig virke blodtrykssænkende. I agurken gemmer der sig også K-vitamin, der blandt andet er godt for din knoglesundhed, da vitaminet hjælper kroppen med at optage calcium fra kosten.'

Næringsindhold i agurk pr. 100 gram

Kalorier: 15

Protein: 0,7 gram

Kulhydrat: 3,6 gram

Fedt: 0,1 gram


Udvendig ses agurk tit brugt som rensende og fugtighedsgivende hudpleje. En maske af fint revet agurk nærer og stimulerer huden. Kom en skive agurk på hvert øjenlåg for at reducere hævelse og dulme betændte eller overanstrengte øjne. Kom frisk revet agurk eller agurkesaft på solskoldet hud for at køle.


Og når vi nu er i gang - mon der er nogen, som kan forklare det danske ordsprog_:

"hvad ved bønder om agurksalat?!?"

.