mango

mango

Mangifera indica

Mango kaldes i flere dele af verden frugternes konge - den er mere rig end nogen ikke blot i smag, aroma og farve, men selv i næringsindhold lever kongernes frugt op til sit kælenavn. Så der er heldigvis SÅ mange gode grunde til at spise mango...

MANGO Mangifera indica

Mango er, som efternavnet hentyder til, hjemmehørende her i Indien og er blevet dyrket i over 4.000 år. I løbet af det 16. århundrede blev de portugisiske søfarende så vilde med mango, at de tog frugten og dens ganske særlige kerner med mod vest og introducerede den til Afrika.


Her i Sydindien nærmere betegnet Kerala er hvert 5.træ et mangotræ. I Varkala er jeg kommet de sidste 30 år og i ca halvdelen har jeg afholdt yogaferier her i mit indiske vinterhjem. Men da vi netop kun er i Kerala i december/januar, så falder det desværre altid udenfor mangosæsonen. Vi kan se og dufte mangotræerne overalt, hvor både blade og blomster dufter skønt af mango. Men det er først i slutningen af maj, når de første regnbyger kommer, at de fleste mangoer er modne, og det nærmest regner med mango, der falder ned af træerne af de enorme mængder regnvand med de første tegn på monsunen er på vej og som de lokale meget passende kalder mango-showers. Frugterne hænger i sæsonen overalt ikke enkeltvis men i næsten klaser, som man kan se på billedet - de findes i alle mulige størrelser og farver, som ses i skemaet længere nede med nogle af de mange forskellige slags på markedet.


Mango er en stenfrugt, hvilket betyder, at den har en stenkerne – mangoen har en relativ stor ganske særligt formet sten i midten. Der er hundredvis af mangotyper, hver med en unik smag, form, størrelse og farve. Denne frugt er ikke kun lækker, men kan også prale af en imponerende ernæringsprofil. Faktisk beviser studier af mango flere  sundhedsmæssige fordele, såsom forbedret immunforsvar, fordøjelse og syn, samt en lavere risiko for visse kræftformer. Her er en oversigt over mango, dens ernæringsfordele og nogle tip til, hvordan man kan nyde det udover i mango chutney og lassis, som vi nok særligt forbinder den med.


Mangoen er en af de meget få frugter, der har fået et eftertragtet ry i hinduistiske religiøse skrifter. Madhistoriker KT Achaya skriver i sin bog, 'En historisk ordbog for indisk mad', "Fra den allerførste omtale som 'amra' i Brahadarnayaka Upanishad (ca. 1000 f.Kr.) og i den lidt senere Shatapatha Brahmana, er mangoens dyder og denne guddommelige frugt blevet forgudet i tre tusinde år."

Det siges, at folket fra Atlantis levede af mango, der i følge nogen kilder indeholder al essentiel næring selv omega 3 fedtsyrer. Mango kaldes stadig kongernes frugt i mange dele af verden, ikke kun pga. man synes den er den rigeste af alle frugter. Men mango-podning blev oprindeligt kun udstedt af kongelig protektion, indtil kejser Shah Jahan løftede begrænsningerne, skriver KT Achaya i sin bog 'A Historical Dictionary of Indian Food'.


Med en historie så eksotisk er mango en af de mest populære frugter overalt i det meste af verden. Ud over at være overdådig og forbløffende intens i aroma og farve, indeholder frugte en lang række sundhedsmæssige fordele!


Mangoer kan hjælpe med at skabe en sund fordøjelse. I henhold til bogen, 'Healing Foods' fra DK Publishing indeholder mango enzymer, der hjælper med nedbrydningen og fordøjelsen af protein, og også fiber, som gør fordøjelseskanalen fungerer effektivt. Kostfibre hjælper med at nedsætte risikoen for hjertesygdom, type 2-diabetes. Grøn mango har mere pektinfiber end moden mango. I henhold til bogen 'Heal Foods' indeholder mango kød probiotiske kostfibre, som hjælper med at fodre gode bakterier i tarmen. Ubalance i tarmen skaber en skadelig tilstand og snart dårligt helbred i hele kroppen. Forstoppet tarm kan ses som en konstant selvforgiftning, der resulterer i dårlig fordøjelse, hudproblemer, astma, lavt stofskifte og andre helbredsmæssige problemer.


Mangoer er rige på betakaroten, der er et karoten, plantefarvestof og samtidig provitamin eller forstadiet til A vitamin. Denne kraftige antioxidant hjælper med at forbedre synet, øger den generelle øjensundhed og forhindrer aldersrelateret synstab. Jeg synes godt, man kan se det, når man skærer mango ud, hvordan mangosaften farver mere end noget på nær måske rødbede - denne stærke farve er netop et tegn på styrken af de potente karotener.


Mangoer er fyldt med C- og A-vitamin, der begge er afgørende for sund hud. Mangoer, der spises med måde, er også kendt for at rense huden ved at regenerere hudcellerne og fjerne døde. Ifølge den makrobiotiske ernæringsfysiolog og sundhedspraktikeren Shilpa Arora ND, "mango er fyldt med hudhelende næringsstoffer og særlige fibre renser din tarm, der er overbelastet med giftige stoffer, som snart ses renere med smukkere hud."


Mango er sødt og bør spises sparsomt, men det gør ikke mango til et strengt nej for diabetikere. Det glykæmiske indeks for mango varierer mellem 41 til 60 med et gennemsnit på 51. Værdien af 51 er i den nedre ende af den glykæmiske indeksskala. Fødevarer, der er mindre end 55, anses for at være lavt glykæmisk mad, hvilket er trygt for diabetikere at spise. Mad med lavt glykæmisk indeks sørger for, at frigivelsen af sukker i blodet er langsomt, og at der ikke er nogen pludselig stigning i blodsukkerniveauet. Netop fordi mango er så rig på kostfibre, der hjælper med at regulere blodsukkerniveauet.


Mangoer, når de spises i moderation, kan også hjælpe med vægttab. Fytokemikalierne i mango og særligt mangoskinnet nærer huden som naturlige fedtboosters. Selvom frugten er fuld af næring, er den stadig lav i kalorier, sammenlignet med andre frugter og som nævnt en af de eneste selv diabetikere har godt af! 


En kop (165 gram) skivet mango indeholder:
Kalorier: 99
Protein: 1,4 gram
Kulhydrater: 24,7 gram
Fedt: 0,6 gram - i størrelsesforholdet tre gange så meget omega-3 fedtsyre som omega-6, hvilket er sjældent og optimalt
Kostfiber: 2,6 gram
C-vitamin: 67% af anbefalet dagligt indtag (ADI på engelsk recommended daily intake, RDI)
kobber: 20% af RDI
folat: 18% af RDI
vitamin B6: 11,6% af RDI
vitamin A: 10% af RDI
vitamin E: 9,7% af RDI
vitamin B5: 6,5% af RDI
vitamin K: 6% af RDI
niacin: 7% af RDI
kalium: 6% af RDI
riboflavin: 5% af RDI
mangan: 4,5% af RDI
tiamin: 4% af RDI
magnesium: 4% af RDI


Mango indeholder desuden fosfor, pantotensyre, calcium, selen og jern. Én kop (165 gram) mango giver næsten 70% af RDI for vitamin C - et vandopløseligt vitamin, der hjælper dit immunsystem, hjælper din krop med at absorbere jern og fremmer vækst og reparation. Blandt polyfenoler har mangiferin fået mest interesse og kaldes undertiden en "super antioxidant", da det er særligt kraftfuldt. Tests og dyreforsøg har fundet, at mangiferin kan modvirke skader på frie radikaler forbundet med kræftformer, diabetes og andre sygdomme. Noget kunne tyde på, at der stadig er mere til mangoen, og sikkert noget, som vi ikke har opdaget endnu!


Historien om hvordan Shiva skaber et væddemål pga. kongernes og åbenbart også gudernes frugt, der har skabt splid mellem hans to sønner er et eventyr, som alle hinduer kender... 

Shiva og hans kone Parvati har to sønner Ganesha og Murugan, måske bedre kendt som Kartikeya. Som alle andre brødre kan de to sønner komme op og slås og en dag er det over den saftigste og lækreste af alle mangoer, og netop denne frugt, fordi det er en frugt, som selv guderne ikke kan modstå og som de værdsætter så meget, at de indgår væddemålet. Den af sønnerne, der først kommer rundt om verden 3 gange vinder mangoen. Murugan løber eller nogle versioner fortæller flyver afsted på sin påfugl, mens Ganesha slapper af derhjemme og nyder livet. Murugan når første og anden gang stormende rundt om jorden, mens Ganesha spiser, mediterer og snuer. Men da broren er fløjet forbi ham på sin påfugl for 3. gang, så rejser han sig op og lunter over til Shiva og Parvati, går rundt om dem 3 gange, og vender tilbage igen - Ganesha vinder væddemålet, da Shiva og Parvati ER hele verden...! 

Alle vediske eventyr, nyayas, er som Biblens lignelser, der med deres symbolik forklarer en dybere betydning.

Du kan læse mere om Ganesha HER