salvie

salvie

Salvia officinalis

Salvia på græsk betyder at redde og lever op til sit navn som kosttilskud - men salvie

anvendes også som den måske mest rensende røgelse af alle!

vi har tit salvie med hjem her fra Kreta, der vokser overalt i Grækenland,

hvor efterårets yogaferie finder sted...

SALVIE Salvia officinalis


Det latinske navn for salvie er Salvia officinalis, hvor salvia kommer af salvare, som betyder at frelse eller at helbrede, og officinalis er den latinske betegnelse for en anerkendt lægeplante. I flere århundrede har salvie nemlig været benyttet som naturmedicin mod alt lige fra hedeture i kvinders overgangsalder til kur mod forkølelse og ondt i halsen. Nu om dage benyttes salvie stadig i en del forskellige kosttilskud.


Flere læger anbefaler salvie som gurglemiddel mod ondt i halsen og halsbetændelse, siger Michael Castleman, forfatter til The Healing Herbs. Salviens terapeutiske virkning skyldes dens tanniner, der virker sammentrækkende, forklarer han. Castlemans opskrift på gurglemiddel med salvie er en til to teskefulde tørrede salvieblade pr kop kogende vand. Lad det trække i ca. 10 minutter.


Salvien er lovprist gennem historien, hvor den i mange lande er især kendt for sin evne til at forlænge livet. Salvien var i det 17. århundrede så anset af kineserne, at de hollandske købmænd oplevede, at kineserne ville bytte tre kasser te for en kasse salvie.


Navnet salvie kommer af det latinske salvare, der betyder at frelse eller helbrede - og var for romerne en hellig plante, der blev brugt i ceremonier.


Smudging er en betegnelse for at rense luften med røgelse, hvor der for det meste anvendes hvid salvie samlet og bundet tæt sammen i et bundt som vist til højre.


Indianerne har gennem historien brugt salvie, som røgelse til renselse. Salvie, følfod og kongelys er nogle af de planter, der med deres bløde, lodne blade brænder let, hvor røgen kan bruges til desinficering af personer og boliger eller inhaleres for at berolige brystet. Aromatiske urter, som fx rosmarin, timian, fennikelfrø og anis kan tilsættes og tilføje en skøn duft udover deres helbredende virkning - alle pudsigt nok urter, som vokser her på de græske øer, hvor vi tit laver meditative udflugter og går ud i naturen og plukker af naturens skatkammer.


Når en kvinde går i overgangsalderen, bliver hun mindre yin, østrogenniveauet falder og mere yang. Her er salvie godt at drikke pga. det høje indhold af phytoøstrogen, som på trods af, at det virker som østrogen og derved kan afhjælpe mange klimakterieproblemer, ikke har østrogens skadelige tendenser til at fremme ondartede ændringer i brystvæv og derfor samtidig forebygger brystkræft. Det afhjælper hedeture, søvnproblemer og afbalancerer yin og yang.


Salvie må ikke anvendes under amning, da det har tendens til at stoppe mælke-produktionen. Giv aldrig gravide eller små børn under 2 år salvie.


Salvie hører til slægten af stauder og bliver op til godt en halv meter høje. Der findes en del forskellige arter inden for salvie slægten. De, som vi kender herhjemme som krydderurter, er med de sølvgrå/grønne blade med små dun på og blåviolette blomster.


Som krydderurt har salvie en kraftig gennemtrængende smag, så den skal bruges med måde i madretter, men er særligt velegnet i fede retter, hvor den neutraliserer fedt.


Det har længe være kendt, at salvie indeholder bakteriedræbende stoffer, hvilket gør at en god gang salvie urtete med honning ofte har en rigtig god effekt på fx halsbetændelse og ondt i halsen. Igennem tiderne har urten været brugt mod mange forskellige betændelses symptomer som eksempelvis uren hud, bylder, tandkøds betændelse og underlivsbetændelse.


En flok engelske forskere påviste for nogle år siden, hvad de gamle munke har vidst i århundreder, at salvie også kan forbedre vores hukommelse. I et forsøg på 44 raske mennesker viste det sig, at dem som fik et dagligt kosttilskud med salvie, klarede sig bedst i forskellige hukommelsesprøver. Allerede tilbage i 1500 tallet, skrev den kendte botaniker John Gerara følgende om salvie ”god for hovedet og hjernen og opkvikker nerverne og hukommelsen” og dette er nu blevet bevist med moderne videnskab.


Salvie anses som sikkert at spise, hvis du anvender det garneret som en krydderurt i forskellige retter.

Du skal dog være opmærksom på, at salvie indeholder giftstoffet thujon, som kan beskadige centralnervesystemet, hvis det indtages i alt for store doser eller gennem for lang tid. Derfor anbefales det, at du ikke drikke salvie te dagligt, men nøjes med det enkelte dage om ugen eller i perioder.