citron

citrus

Citrus limon

Citrusfamilien har mange fælles indholdsstoffer, men er alligevel meget forskellige i både smag og effekt, hvoraf citron og lime er dem med størst anti-inflammatorisk virkning

CITRUS

Citrus rutaceae

Citrusfamilien er mere omfattende end man lige tror. Pomelo, abernes yndlingsfrugt her på Bottle, Koh Phangan, er den største af dem alle, efterfulgt af grapefrugten, appelsinen og deres mindre fætre klementinen, som vi ser mange af derhjemme og mandarinen, som desværre er en sjældenhed og i England bergamot, hvis karakteristiske duft i skrællen giver den særlige aroma til deres earl grey-te, mens man her i Thailand og i USA er mere bekendt med tangarin, der findes med både grøn og orange skræl, samt uglien, der lever op til sit navn - de mindste hedder kumquats.

 

CITRON Citrus limon

er kendt for sit høje indhold af C-vitamin, men sætter også gang i stofskiftet og udrensning. Citron styrker immunforsvaret og virker mod reumatisme, åreknuder, gigt og hæmorider.


LIME Citrus aurantifolia er et lidt mere eksotisk medlem af citrusfamilien med næsten samme indholdsstoffer og virkning som citronen. Egentlig er det særligt lime'n, der bogstaveligt talt fylder mig i skrivende stund, da den er en vigtig del af min hverdag her i Thailand, hvor jeg hvert år afholder yogaferie i februar måned og hvor vi drikker litervis af friskpresset limonade lavet på lime og honning. 


Uanset om det er lime- eller citronsaft, så virker det som ananas, anti-inflammatorisk, basedannende og syreneutraliserende i kroppen, men samtidig baseneutraliserende som en effektiv modgift, hvis man skulle have indtaget soda, klorvand samt andre alkaliske gifte.

 

Citron er et af de kraftigste naturlige blodstillende midler, der standser blødninger fra sår og skrammer.


Citron og lime afhjælper forkølelses- og influenzasymptomer og er effektivt mod alle former for infektionssygdomme. Kom et par dråber ufortyndet citronsaft på forkølelsessår, samt mod blister på tungen og i munden og gentag behandlingen, indtil det forsvinder.


Citronsaft med olivenolie er de vigtigste ingredienser i en kur, hvor citronen sammen med olivenolie kan opløse galdesten - kendt som galdestensoperationen uden kniv, en gammel yogisk tradition, som bl.a. Alma Nissen både skrev om og brugte på sit kursted i Sverige. Hun fortalte til sine gæster, hvor den ene var en god ven og forfatter, der skrev og genfortalte, at hun havde haft besøg af en svensk kirurg med speciale i galdesten, som levede af at fjerne andres galdesten med kniv. Han kom ikke så meget pga. nysgerrighed men mere pga. sit eget behov - han havde nemlig også galdesten og foretrak denne behandling medcitronog olivenolie frem for selv at komme under kniven!

 

Denne udrensning burde alle have adgang til og jeg planlægger derfor også at beskrive den nærmere i min næste bog om udrensning…

 

Citron er fantastisk til hår og hovedbund. Citronsaft hjælper med at rense hovedbunden og modvirker skæl. Saften virker som et naturligt blegningsmiddel, forbedrer hårets tekstur og holde det skinnende.


Daglig indtagelse af citroner bidrager til sundere, yngre og mere strålende hud. Citronsaft kan også anvendes til behandling af hudinfektioner, acne, overskydende fedt, ar og alderspletter. Den bør anvendes om natten, fordi sol kan give bivirkninger.

 

Citronsaft kan hjælpe med at reducere tandsmerter, når de påføres direkte på det angrebne område. Det hjælper også imod blødende tandkød og er fantastisk til at blege tænder. Bland citronolie, kokosolie og bagepulver og gnid blandingen på tænderne i to minutter.

 

Citronsaft modvirker endda dårlig ånde. Men den syrlige saft kan være hård ved emaljen på tæn-derne, så du skal skylle munden godt med rent vand bagefter.

 

Citronsaft er sundt friskpresset i et stort glas vand, hvor de fleste anbefaler lunkent vand, og ayurveda’en endda kogt lunkent og aldrig koldt. Effekten er størst, hvis du drikke det fra morgen-stunden – 20 minutter før morgenmaden – så har kroppen nemmere ved at optage alle de gode indholdsstoffer.

 

Saften fra citroner indeholder nemlig masser af B- og C-vitamin samt jern, kalk og magnesium, der kan gøre underværker for din krop. En halv deciliter citronsaft dækker dit daglige behov for C-vitamin, der styrker kroppens immunforsvar og beskytter dig mod bakterier og vira. Både lime og citron har ligeledes et højt indhold af kalium, der styrker hjertet, så citrusfrugterne kan anbefales til alle former hjerteproblemer, samt godt for hjernen og nervesystemet.

 

Citronsaft hjælper din fordøjelse og gavner øjeblikkeligt, hvis du har halsbrand, er oppustet – eller har tendens til at bøvse i løbet af dagen. Dit energiniveau vil føles fyldt hele dagen. Citron giver faktisk bedre resultat end en hvilken som helst energidrik.

 

Citrussaften hjælper med at rense giftstoffer ud af din krop, da særligt citroner er fyldt med antioxidanter, som forbedrer din nyre- og leverfunktion.

 

Men citronen har flere indvirkninger på helbredet og har du luftvejsproblemer, så prøv dette yogi-råd:

Skær tre økologiske citroner over og læg dem på natbordet ved siden af hovedgærdet, så tæt ved ansigtet som muligt - lad dem ligge der, mens du sover. Citron renser luften og kommer til at gøre soveværelset friskt. Citrusfrugten forbedrer dit åndedrag og kan endda lindre astma og forkølelse. Du vil vågne op og føle dig frisk.