solsikke

solsikke

Helianthus Annuus

solsikkekerner er fulde af vitaminer og mineraler som alle er vigtige for vores sundhed.
solsikkeolie er rig på vitaminerne A, C og D og sunde carotenoider og voksarter, der danner en beskyttende barriere på huden og desuden specielt E-vitamin, som hjælper med at neutralisere de frie radikaler i vores krop.


SOLSIKKE

Helianthus annuus

Solsikkeolie indeholder lecitin og er rig på E-vitamin, umættede fedtsyrer og linolsyre. Indeholder en naturlig solfaktor og ses ofte i forbindelse med sololie. Det er solsikkeolie, som vi anvender til olietygning, én af de mest effektive metoder til at afgifte kroppen - du kan læse mere om metoden og hvorfor på min hjemmeside HER


Olier uanset hvilken bør altid være økologisk koldpresset planteolie, som indeholder væsentlig mere E-vitamin end opvarmet olie, der gennem sin industrielle forarbejdning har mistet op til 70% af vitaminindholdet. Men der er stor forskel på forholdet mellem enkelt og flerumættede fedtsyrer og hvilke aktive stoffer de enkelte olier indeholder afhængig af kilden.

For at danne melanin og D-vitamin i huden, har vi brug for fedt, men det er ikke ét fedt, hvilken slags! Vi er en fedtforskrækket kultur, som ikke synes at være klar over, at mere end 50% af vores hjerne består af fedt og at kroppen har brug for en vis mængde fedt til fx at producere hormoner.

Desuden kræver mange vitaminer fedt - de såkaldt fedtopløselige A, D, E og K - for at kunne optages under fordøjelsen. Vi har også brug for fedt for at føle os mætte. Det skyldes, at maven udskiller et hormon ved navn cholecystokinin, som fortæller hjernen, at man er mæt og færdig med at spise. Vi har brug for essentielle fedtsyrer, som GLA og omega 3, 6 og 9, som man fx finder i koldpresset hørfrøolie og kæmpenatlysolie.


Frø og kerner er alle fyldt med gode og sunde næringsstoffer. Ernæringsmæssigt set er 2 spsk frø eller kerner om dagen passende for de fleste. Frø og kerner er alle sunde men er vidt forskellige. De har alle deres helt egne sunde egenskaber, derfor er det vigtigt, at man varierer og ikke bare spiser det samme hver dag. Hvis man ser samlet set på frø, så er det kun chia- og hørfrø, der ikke indeholder en ret høj procentdel af omega-6 set ift det sunde omega-3

På grund af solsikkeoliens blødgørende egenskaber hjælper solsikkeolie huden med at bevare sin fugtighed. Brug af solsikkeolie som en lotion på huden af spædbørn virker som en beskyttende barriere og ved at massere dem med denne olie kan hudinfektioner reduceres med næsten 14%. Derfor kan solsikkeolie bruges i deres daglige hudpleje.


Solsikkeolie har et højt indhold af E-vitamin sammenlignet med andre hudplejeolier som fx mandelolie eller sheasmør. E-vitamin er afgørende for at forhindre skade på hudcellerne af fx ultraviolet lys eller UVA fra solen. E-vitamin forbedrer hudens udseende og sundhed ved at forhindre ar dannelse og udjævning af eksisterende rynker.


Solsikkeolie er også rig på vitaminerne A, C og D og sunde carotenoider og voksarter, der danner en beskyttende barriere på huden. Derfor er denne olie effektiv til behandling af akne / bumser. Solsikkeolien er usædvanlig let og ikke fedtet, og bliver derfor let absorberet i huden uden at tilstoppe eller blokere porerne. Solsikke oliens indhold af vitaminer og fedtsyrer virker som antioxidanter og er med til at regenerere hudcellerne og hjælpe huden med at slippe af med akne relaterede bakterier.


Antioxidanterne i solsikkeolie hjælper med at forhindre for tidlige tegn på aldring. Eksponeringen for frie radikaler og sollys øger hastigheden af hudens aldring, hvilket forårsager forekomsten af rynker og fine linjer i en tidlig alder. Antioxidanterne i solsikkeolie mindsker risikoen for at udvikle for tidlige tegn på aldring. Ved at være naturlig blødgørende forbedrer solsikkeolie din huds fugtbevarende egenskab og er gavnlig for personer med tør, dehydreret eller følsom hud. 


Solsikkeolie er en olie af fineste kvalitet, den er let i tekstur og yderst velegnet til øjen- og hudpleje. Olien er velegnet til normal til tør hud og bruges som bæreolie i aromaterapi blandet med æteriske olier på grund af sin milde duft og lette tekstur. Solsikke bruges i hudprodukter og skaber en blød følelse på huden. 


Ligesom huden har solsikkeolie også en fugtgivende effekt på dit hår. Et bredt udvalg af næringsstoffer og antioxidanter sammen med essentielle fedtsyrer gør det yderst gavnligt for dit hår.

På grund af sin lette tekstur og milde egenskaber opbløder solsikkeolie håret og tilføjer en dejlig glans til den. Solsikkeolie hjælper med at styre uglet hår, takler tørhed og beskadigelse og gør dit hår håndterbart. Denne alsidige olie opretholder dit hårs glans og tekstur og kan bruges som en naturlig balsam. Solsikkeolie kan påføres og masseres på din hovedbund inden et bad en gang om ugen for maksimale fordele. Solsikkeolie hjælper til med at bekæmpe fedtet hår. Det nærer håret og forhindrer splittede ender.

Solsikkeolie er en vigtig kilde til gamma alfa linolensyre (GLA), som hjælper med at forhindre udtynding af hår. Det er effektivt til behandling af hårtab, skaldethed og alopecia areata (pletskaldethed).


Solsikker bevæger sig efter solen, og nu er det lykkedes forskere at opklare hvordan: Solsikkerne bruger deres indre døgnrytme for at få stilken til at vokse forskudt på en måde, som får de gule blomster til at bevæge sig fra øst til vest i takt med solen. 

Der er flere grunde til, at solsikken har fået sit navn fra solen. Det skyldes både blomsterhovedets lighed med en strålende sol, men især at den gule blomst følger solen.

Det er velkendt, at unge solsikker bevæger deres blomsterhoveder i løbet af dagen, så de hele tiden har retning mod solen. Dette fænomen betegnes heliotropi. En gruppe forskere har nu løst gåden om, hvorfor det er tilfældet. Det skriver University of Virginia i en pressemeddelelse

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

LÆS OGSÅ: Fotosyntese: Sådan klarer planter solens skrappe stråler

Døgnrytmen er en cirka 24 timers cyklus for fysiologiske og biologiske processer hos både mennesker, dyr og planter. Rytmen er endogen - dvs. forårsaget indefra - men den påvirkes af eksterne faktorer såsom sollys og temperatur.

Kilde: sciencedaily.com

Forskerne har opdaget, hvordan solsikkerne bruger deres indre døgnrytme, der fungerer ved hjælp af væksthormoner, til at følge solen fra øst til vest i løbet af dagen, for derefter at vende tilbage mod øst ved daggry. Soljagten er et resultat af, at siderne på solsikkens stilk forlænges på forskellige tider af dagen, viser det nye studie. Den forskudte vækst får blomsterhovedet til at bevæge sig i Solens retning.

LÆS OGSÅ: Unik plante viser, hvordan evolutionen skabte blomster

»Vækstraterne på stilkens østlige side var meget høje om dagen og meget lave om natten, hvorimod vækstraten på den vestlige side var lav om dagen og højere om natten,« skriver forskerne i studiet.

Dette kunne de måle ved at påmale blækprikker på solsikkernes stilke og filme dem med et videokamera. I en tidsforskudt video kunne de herefter måle den ændrede længde mellem prikkerne. 

Forskere har siden 1898 kendt til solsikkers soljagende adfærd, men det nye studie er det første, som forbinder den med de gule blomsters døgnrytme.Fem facts om solsikker

  1. Solsikker blev oprindelig dyrket i Nordamerika så tidligt som 3.000 f.kr.
  2. Den russiske zar Peter den Store var så vild med solsikker, at han importerede dem. I 1800-tallet plantede landet godt  8000 kvadratkilometer solsikker årligt
  3. Verdens højeste solsikke måler omkring 9,2 meter 
  4. I 2012 tog astronauten Don Pettit solsikkefrø med til den Internationale Rumstation ISS. Han fik dem til at vokse i rummet. 
  5. I Mexico og hos nogle indianerstammer troede man tidligere, at solsikker kunne lindre brystsmerter.


»Før vores forsøg har meget få studier – det seneste var for mere end 50 år siden – beskæftiget sig med, hvordan solsikkers position vendte tilbage om natten, og de har antydet, at en form for indre ’vane’ var involveret, men de har ikke direkte indblandet det biologiske ur (døgnrytmen, red.),« siger Benjamin Blackman, som er biolog ved University of Virginia og UC Berkeley og medforfatter på studiet.

Forskerne bag det nye studie har både lavet forsøg med solsikker på marker, i udendørs krukker og indenfor i væksthuse.

Ved at fastspænde solsikkerne, så de ikke kunne bevæge sig, eller vende krukkerne, så solsikkerne vendte forkert i forhold til solen, kunne forskerne ødelægge solsikkernes mulighed for at følge solen.

Dette viste sig at gå ud over solsikkernes vækst, hvilket forskerne kunne måle i mindre biomasse og bladstørrelser.

Solsikkernes soljagtende øst-vest bevægelse får altså de gule blomster til at vokse hurtigere.

Derudover er de gule blomsters vækst betinget af mængden af tilgængeligt lys, hvor de vokser.

I vækstkamre kunne forskerne desuden manipuleret med døgnets længde ved at lade lys/mørke-rytmen vare eksempelvis 30 timer i stedet for døgnets 24. Når de gjorde dette, kunne solsikkerne ikke tilpasse sig.

Solopvarmede blomster tiltrækker bier

De særligt solsikkekyndige vil formentlig vide, at solsikkernes øst-vest bevægelse kun gør sig gældende, mens blomsterne er unge og stadig vokser. Herefter stopper soljagten, og de modne blomster slår sig ned med retning mod øst.

Den endelige østvending ser ud til at skyldes, at solsikkernes døgnrytme sørger for, at planterne reagerer mere på det tidlige morgenlys end lyset om eftermiddagen og aftenen og hermed gradvis stopper med at bevæge sig mod vest i løbet af dagen.

Spørgsmålet er så, hvorfor dette er tilfældet.

Dette mysterium har det nye studie også et bud på:

Ved at måle blomsterne med et infrarødt kamera fandt forskerne ud af, at de østvendte solsikker hurtigere blev opvarmet om morgenen. Filmsekvenser af blomsterne fra daggry og frem afslørede desuden, at de østvendte blomster tiltrak fem gange flere bestøvende insekter.

»Bier kan godt lide varme blomster,« siger Stacey Harmer, som er professor i plantebiologi ved UC Davis og medforfatter på studiet.

Forskerne bag det nye studie regner med, at sammenhængen mellem solsikkernes døgnrytme og deres vækst kan overføres til andre studier - Planter bruger kvantefysik til at udnytte sollys

»Den mere generelle pointe – at en af døgnrytmens tilpasningsdygtige funktioner er at regulere timingen og styrken af vækst i forhold til miljømæssige signaler – er en pointe, som, jeg tror, vil gælde for en lang række træk og arter,« siger Stacey Harmer.