stevia

stevia

Stevia rebaudiana

kunstige sødemidler er mere eller mindre giftige, som eksempelvis nutrasweet, der var forbudt i 11 år, men så omdøbtes til aspartam for at blive brugt i alle mulige ikke mindst amerikanske 'diet'produkter - og nu igen tages af markedet, da man har måttet konstatere, at det er giftigt! 

stevia er et naturligt sødemiddel, som i modsætning til alle andre sukker alternativer 100% SUNDT!


STEVIA Stevia rebaudiana

gav jeg sin tid ekstra plads, fordi jeg troede, at det var noget, vi snart ser meget mere til! I kraft med, at verden får flere overvægtige og opdager faren ved kunstige sødemidler som aspartam, vil stevia forhåbentlig vinde mere og mere indpas.


Stevia er næste ukendt i dag men har ellers været brugt i Europa lige siden Columbus havde det med hjem fra Amerika. Længe før den spanske erobring brugte indianerne i Paraguay denne søde urt, som de kaldte kaja-he eller caa-a yupe, der betyder honningblad eller den søde lykke, til at søde deres mate-te med. Men udover det smagte godt, så benyttede de også dette pebermyntelignende krydderi til at helbrede diabetes, forhøjet blodtryk, udmattelse, fordøjelsesforstyrrelser, sår og hudproblemer.


Det rå steviablad er 10-20 gange sødere end sukker, mens det hvide steviosid-udtræk fra planten er 400 gange sødere og indeholder desuden ingen kalorier. Planten, der i 1887 blev genopdaget af den sydamerikanske naturforsker Antonio Bertoni, vokser i Amambai-bjergene i grænselandet mellem Brasilien og Paraguay.


Antonio Bertoni skrev allerede i 1901 efter et par års erfaring med stevia: "Et par små blade er nok til at søde en kop stærk kaffe eller te. Desuden indeholder det ingen giftige substanser, så man behøver ikke at være mådeholden." I 1918, efter mange års omfattende studier, var han overbevist: "Stevia er ikke kun ugiftigt, det er ligefrem sundt." Stevia har mange sundhedsmæssige fortrin og sågar en helbredende virkning. Ud over de ekstremt søde glykosider indeholder forskellige æteriske olier og mineraler samt klorofyl, enzymer og vitaminer.

Stevia bruges i Sydamerika mod kolik, som febernedsættende middel, ved rygsmerter, gigt, kvalme, infektioner, hårtab og betændelse. Den moderne videnskab bekræfter, at stevia har en antibakteriel virkning på grund af indholdet af klorofyl. Samt at dens positive virkning mod hårtab sandsynligvis skyldes den østrogenlignende virkning af plantens flavonoider.

 

Hele blade, ekstrakter og udrørt pulver gør huden blødere og glattere, bekæmper urenheder, forskønner teinten og udglatter sågar rynker. Stevia har desuden vist sit værd ved hårproblemer såsom skæl, hårtab og glansløst hår.


Stevia er at anbefale mod candida angreb, fordi den har en antibakteriel og svampedræbende virkning - i modsætning til alt andet sødt, der giver candida næring. Stevia styrker immunforsvaret, beskytter imod infektioner og får betændelser til at forsvinde hurtigere. Den moderne videnskab har påvist denne antibakterielle virkning sandsynligvis stammer fra dens høje indhold af vitamin C og klorofyl, som begge hæmmer uønsket bakterievækst.

Desuden er stevia en stor hjælp for overvægtige, da den indeholder mindre end ½ kalorie per 100 milligram og samtidig mindsker lysten til slik samt fedende og usund kost. Stevia er et sundt sødemiddel uden bivirkninger og officielt anerkendt som lægemiddel til diabetikere i Brasilien. Kliniske undersøgelser viser, at stevia sænker blodsukkeret og mange diabetikere mærker en stigning i energi og velbefindende ved dagligt at indtage stevia.

Stevia hjælper imod problemer med tænderne og anvendes i Sydamerika traditionelt som middel imod tandkødsblødninger, karies, belægninger på tænderne og tandkødsbetændelse. De mange mineraler og sporstoffer såsom magnesium, calcium, mangan, zink, silicium og tin danner et basisk miljø, i hvilket streptokokker og mælkesyrebakterier har svært ved at klare sig.

 

Man kan faktisk ikke få huller i tænderne eller paradentose, hvis mundmiljøet er basisk. Derfor anvender japanerne ligeledes stevia i tandpasta, mundskylning, midler imod tandkødsblødninger og ondt i halsen samt i medicinsk tyggegummi, da det som nævnt virker antibakterielt.

Japanerne har verdens største forbrug af stevia. Man kan jo undre sig over, hvordan sådan en naturlig medicin kan blive forbudt i et oplyst samfund som EU-landene. Kan det mon være et spørgsmål om økonomi, der betyder, at vores helbred er udsat for farlige sødemidler i stedet for at have adgang til et naturligt og ligefrem sundt sødemiddel, som samtidig ville hjælpe på de fleste sygdomme opstået i civilisationens overflod. Man kan virkelig kun spørge, hvordan sådan noget kan være muligt!?


En lille fugl synger om, at Coca Cola har søgt om at bruge stevia i den fremtidige produktion. Således skulle det nok hurtigt blive kendt. Men jeg så det allerede ske i USA i sensommeren 2009, hvor den amerikanske kaffekæde, Starbucks - som er i det meste af den civiliserede verden på nær Danmark, fordi en gæv dansker heldigvis nåede at skabe Baresso inden - introducerede et nyt lille brev til at søde drikkevarerne. Her var allerede det uundgåelige aspartam eller nutrasweet, som det også er kendt som, hvidt sukker, brunt sukker og nu kom så også en gul og grøn pakke med stevia, slået op overalt i reklamerne som det sidste nye helt fantastiske sødemiddel. Så det er nok blot et spørgsmål om tid, før vi også herhjemme ser det overalt.

     

Faktisk er det allerede i skrivende stund januar 2024 at finde overalt, selv hermesetas har lavet en stevia udgave med steviol glycosid, som vist nok er kunstigt og derfor igen kommet væk fra det naturlige sunde stevia. Det har e-nummer 960, hvor de fleste andre kunstige sødemidler har fået numrene fra 950, med aspartam 951.

Nu her i januar 2024 med husapotekets 4.oplag og dvs. nogle år senere, er nogen af os heldigvis blevet klogere og aspartam bliver snart ikke brugt mere - hvis du stadig skulle være i tvivl, så se denne korte informative film med historien bag aspartam.


Min plan er snarest at lave en negativ-liste, hvor sødemidlerne kommer til at rangere højt.