hørfrø

hørfrø

Linum usitatissimum

Hørfamilien er stor og rummer 25 slægter med tilsammen 500 arter.

I Norden hører kun ganske få arter, men med mange krydsningsformer, der giver flere frøkapsler og større frø end spindehørren, som giver længere fibre end oliehørren. Frøenes farve går fra lysegul over mellembrun til sortbrun.

HØRFRØ Linum usitatissimum
er en urgammel kulturplante, som i tidernes morgen blev dyrket i Asien og Ægypten. Hørfrø virker både som ren medicin og almindelig ernæring. De vigtigste indholdsstoffer er jern, magnesium, vitamin A og E, betakaroten samt mange andre sporstoffer og mineraler og måske vigtigst af alt stoffer, som kroppen kan omdanne til omega-3 og 6.

Særligt vigtigt er det store indhold af ALA, alfalinolinsyre, som kroppen kan omdanne til det vigtige omega 3 fedtsyrer, som de fleste af os mangler i vores daglige kost.


Hørfrø har man kendt til i århundreder, men i løbet af de seneste få år er frøet blevet fantastisk populært blandt forbrugerne - og med rette! Hør er en meget sund madvare, der indeholder en lang række gode næringsstoffer.


Hørfrø hjælper på optagelse af calcium, styrker lever og stofskifte, afhjælper allergier, forebygger forstoppelse og kredsløbsproblemer og kan lette på astmasymptomer. Knuste hørfrø er måske den bedste kilde til lignaner og helt sikkert den bedste vegetariske kilde til essentielle fedtsyrer, bl.a. omega 3 som fejlagtigt tit er omtalt som fiskeolie og de fleste derfor tror kun kan fås fra fisk.

Hørfrø må aldrig købes færdigknuste, da de harskner hurtigt og derved bliver direkte sundhedsfarlige. Knus dem selv ved hjælp af en persillekværn, kaffemølle eller med stavblenderen.

Hør er én af de planter, der kan anvendes til tekstilfremstilling mere bæredygtigt end nogen. Naturmaterialet hør, skabes af fibre fra flax plantens stængler. Flax planterne dyrkes på marker, hvor de høstes og tørres og bliver bearbejdet efterfølgende i en meget tidskrævende proces.


Hørplanterne er meget stærke planter, modstandsdygtige over for insekter og hårdføre i forhold til vejr og vind. De kan dyrkes med meget lidt brug af gødning eller kemikalier og behøver kun lidt vand. De er derfor et bæredygtigt fiber, da de selv under konventionel dyrkning behøver kun lidt vand eller gødning.


Planterne er ét årige og hives op med rod. Når de er høstet, bundtes de op og tørrer på marken, hvor vejr og vind hjælper til med processen. Herefter skal fibrene frigøres fra stænglerne, hvorefter de lange fibre kan spindes til garn. Dette er en længere bearbejdningsproces, der består af flere fine gamle danske ord, som hedder ruskning, vejring, knevling, rødning, brydning, skætning og hegling - det meste manuelt arbejde, før det kan spindes og derefter bruges til at væve tekstiler af. Derfor er det også et eksklusivt materiale, som er dyrere at producere end fx. bomuld. Læs mere på hørvævsmuseet her


Her fremgår det, at hør er en af de ældste planter, der har været brugt til tekstilfremstilling. Dens mange arter er vildtvoksende i det sydlige Europa og i middelhavsegnene, og det er også her, vi ser de første spor af hørdyrkning. For 7000 år siden dyrkede man hør i Mesopotamien, og i de følgende årtusinder finder vi hørren hos egypterne, hos den yngre stenalders svejtsere i deres pælebygninger, hos grækerne og romerne – og senere hos jernalderfolkene i Tyskland og Norden.


Nu om dage er hørdyrkningen spredt over store dele af Jorden; men det er stadig næsten kun i Europa, at hørren bruges til tekstilfremstilling. I de andre kontinenter dyrker man hørren for de olieholdige frøs skyld.


Det er vigtigt for hørrens kvalitet, at den i vækstperioden, ikke udsættes for større temperatursvingninger. Bedst for kvaliteten er et tempereret kystklima eller øklima. Derfor er hør fra Flandern, fra Irland eller Baltikum god. Men der er også gode kvaliteter i den enorme procentdel af verdens hør, som Rusland producerer. Hørdyrkningen er gået stærkt tilbage i de sidste hundrede år.


Hørren har hårde konkurrenter i bomulden og i de moderne kunststoffer. Kun i perioder med forsyningsvanskeligheder, fx i krigstider, eller hvis moden en overgang dikterer hørdragter, har der været nogle små opsving


Hør er et robust og slidstærkt materiale, der er dyrket i pagt med naturen. Hør absorberer og frigør fugt hurtigere end noget andet tekstil og er temperatur- regulerende, hvilket gør, at det egner sig til alle årstider. 


Hørolie kaldes også for linolie tit anvendt til træbeskyttelse. Det virker antibakterielt og beskytter træet mod at tørre ud. Men man skal aldrig lade en klud ligge med linolie på, da det er selvantændeligt og tidligere har været kendt som årsag til flere ildebrande. Den brænder allerede ved 25 grader, så det kan jo nemt ske!

Og for mig samtidig et tegn på hørfrøets styrke, som vi derfor bør indtage mere af...
Husk at kværne frøene. Eller i det mindste rist dem på panden, gerne minimum 15 minutter - så er de nemmere at få glæde af :-)