ricinus

ricinus

Ricinus cummunis

Ricinusolie, også kendt som amerikansk olie, udvindes ved presning af de modne kerner af ricinus-olieplanten. Olien har en kraftig laksativ virkning og har af samme grund været brugt mod forstoppelse og til udrensning af tarmsystemet. Men den kan så meget mere...

RICINUS

Ricinus communis

Der er ingen forskel mellem castor oil og ricinusolie - de er den samme olie, og begge navne bruges ofte om hinanden. Castor oil er den engelske betegnelse, mens ricinusolie er den danske betegnelse for olien, der udvindes fra kernerne af ricinusplanten. Måske er der stadig nogen, som husker betegnelsen amerikansk olie? Det er det altsammen det samme, vi taler om...


Ricinusolie er en vegetabilsk olie, som flere bruger til en lang række kosmetiske og medicinske formål. Det kan give sundhedsmæssige fordele for ansigt og hud, herunder hjælpe med at håndtere acne, fugtgivende og reducere inflammation. Man tager typisk ricinusolie som et afføringsmiddel, men olien har potentielle fordele for huden og mange flere effekter end man lige tror...


Ricinus er blevet meget brugt i traditionel medicin såsom mavesygdomme, muskelsmerter, bilharziose, kroniske rygsmerter og iskias, kronisk hovedpine, forstoppelse, udstødning af moderkagen, galdeblæresmerter, menstruationssmerter, gigt og søvnløshed.


Ricinusoliens antimikrobielle og anti-inflammatoriske egenskaber gør den nyttig til at reducere acne. Ricinolsyre kan hæmme væksten i de bakterier, der forårsager acne.


Ricinusolie er også rig på andre fedtsyrer, der kan forbedre glathed og blødhed, når de påføres ansigtshud. Fedtsyrerne i ricinusolie kan også fremme væksten af ​​sundt hudvæv, hvilket gør det nyttigt til at genoprette ujævne hudtoner. Ricinusolie har en lav comedogen score. Det betyder, at det er usandsynligt, at det tilstopper porerne i huden og reducerer risikoen for at udvikle hudorme, hvilket gør det velegnet til brug på følsom hud.


Både ricinusolie og ricinolsyre har vist sig at have anti-inflammatoriske egenskaber. Dette gør dem nyttige til behandling af irriteret hud. Det kan også beskytte huden mod bakterielle infektioner ved at holde mikrober ude, der kan forårsage sygdom.


Ricinusolie indeholder flere andre aktive stoffer og bl.a. triglycerider, der kan hjælpe med at opretholde fugt i huden, hvilket gør det til en nyttig behandling til tør hud. Ricinusolie kan have fugtbevarende egenskaber, hvilket betyder, at den kan trække fugt fra luften ind i huden og holde huden hydreret.


Triglyceriderne i ricinusolie er også nyttige til at fjerne snavs fra huden. Mens ricinusolie indeholder mange kemikalier forbundet med forbedret hudsundhed, har der været begrænset forskning i de dermatologiske fordele ved ricinusolie. Det kan bruges mere effektivt sammen med andre behandlinger.


Ricinusolie kommer fra frø af ricinus communis-planten, som er hjemmehørende i tropiske områder i Afrika og Asien. Det påføres typisk direkte på huden ved hjælp af en vatrondel. Ricinusolie er relativt sikkert at bruge, men nogle mennesker har rapporteret bivirkninger efter at have påført det på deres hud. Ricinusolie menes at have anti-inflammatoriske, antimikrobielle, fugtgivende og nogle andre nyttige egenskaber.


Ricinusolie kan hjælpe med at forynge huden. Ricinusolie er en gennemsigtig væske med en gul nuance brugt som aktiv ingrediens i en lang række husholdningsartikler fra rengøringsmidler til maling. Det er også blevet brugt til at behandle en række medicinske tilstande, især fordøjelsesproblemer. Ricinusolie nedbrydes til ricinolsyre i tyndtarmen. Dette fremskynder fordøjelsesprocessen. Selvom beviserne er mindre afgørende, har ricinusolie også vist nogle potentielle fordele for ansigt og hud. Ricinusolie og ricinolsyre menes at øge absorptionen i huden og bruges nogle gange til behandling af forskellige hudsygdomme, herunder dermatose, psoriasis og acne. Der er også desværre ikke anset som helt videnskabelige rapporter om ricinusolie, der fremmer hårvækst, herunder øjenvipper, men ingen dokumentation, der understøtter dette. 


Det kan tage tid for huden at absorbere ricinusolie fuldt ud, men fortynding af olien kan fremme optagelsen i huden. Det anbefalede forhold er 1:1 – mængden af ​​ricinusolie skal være den samme som den olie, den blandes med.


Ricinusolie kan have en række bivirkninger. Mens ricinusolie har en række lovende egenskaber, er det vigtigt at bemærke, at det videnskabelige bevis, der understøtter mange af disse påstande, ikke er afgørende, og meget af beviserne har en tendens til at være anekdotisk snarere end videnskabeligt. Det betyder, at de fleste undersøgelser handler om et bestemt tilfælde, hvor behandling med ricinusolie var vellykket, snarere end at give omfattende og nøjagtige data. Disse er ofte rapporter, der vedrører allergiske reaktioner, såsom hududslæt, hævelse og kløe. Enhver, der oplever en allergisk reaktion på ricinusolie, bør straks søge lægehjælp. Hudirritation og udvikling af udslæt er de hyppigst rapporterede bivirkninger.