muskat

muskat

Myristica fragrans

muskatnødden tilfører retten en varm nøddeagtig smag og er en helt naturlig ingrediens i den indiske masala men også i mange andre kulturer, særligt i det asiatiske køkken.

desuden er den anvendt som medicinplante bl.a. god for hjertet og mod for højt blodtryk og anses som mere antiinflammatorisk end noget med pga. sit høje indhold af aktive stoffer og æteriske olier.

MUSKAT

Myristica fragrans
hjælper mod søvnløshed, appetitløshed og luft i maven.


Muskatnødden ligner en pæreformet gul frugt på størrelsen med en lille appelsin, der efterhånden som den modnes åbner sig, mens den hænger på grenen så nødden, der er pakket ind i et rødt slags sikkerhedsnet, til sidst kan falde ned. Som tegningen til højre viser, er det et stedsegrønt træ med store flotte skinnende grønne blade, hvor det starter med små fine, svagt lysegule blomster, der dufter særlig skønt jævnfør muskatnøddens latinske navn, som netop hentyder til det samme.


Træet vokser vildt flere steder i verden, bl.a. i Kerala og selv her i Varkala, hvor vinterens yogaferie pr tradition afholdes fra midt december til starten af februar. Kerala betyder egentlig direkte oversat kokosstaten, som ikke blot er kendt for sine kokospalmer så langt øjet rækker men også for sine spice gardens, ja hele baglandet er som en kæmpestor krydderihave, der sender bølger af fantastiske aromatiske dufte ud året rundt.


Muskatnøddens æteriske olie, der måler op til 15%, har en bedøvende virkning på mave og tarm, forøger appetitten og reducerer kvalme, opkastning, diarré foruden mange andre fordøjelseslidelser herunder mavetarmkatar. I Kina bruges muskat specifikt mod diarré, idet den virker sammentrækkende og opvarmende på tarmen, samt mildner underlivssmerter. I Indien har muskat traditionelt ry som et elskovsmiddel til at forøge den seksuelle stamina.

 

I den æteriske olie findes forskellige terpener, som eugenol ligesom i kryddernellike, geraniol og safrol. Derudover indeholder muskat 3-4% myristicin og elemicin, der er ansvarlig for de hallucinogene virkninger.

Der skal faktisk ikke så meget til, før man mærker denne virkning. Indholdsstofferne er så stærke, at de virker abortfremkaldende i høje doser og muskat blev da også misbrugt gennem historien til at fremme abort. Muskat bør derfor kun anvendes med omtanke!

Efter portugiserne i år 1512 havde erobret Molukkerne, besad de et monopol på produktionen af muskat og gjorde reklame for den som styrkelsesmiddel. Allerede i 1576 blev det første forgiftningstilfælde dokumenteret. En gravid lady led delirium efter indtagelse af hele 12 muskatnødder – ikke underligt, da blot en halv muskatnød kan udløse forgiftningssymptomer.


Muskatnøddetræet stammer fra Molukkerne (krydderiøerne) og bliver op til 20 meter højt. De hunlige træer bærer først frugt 15-20 år efter, at de er sået. Som hel nød holder den sig meget længe, som pulver mister den hurtigt sin specielle aroma.

Se den lille film om muskatnødshøst her i Kerala og få samtidig en fornemmelse af, hvor dejligt et sted vi er på vinterens yogaferie.