hvede

hvede

Triticum aestivum

Hvede ....


HVEDE

Triticum aestivum

Hvede og især hvedeklid anses af nogen for at være verdens bedste middel mod forstoppelse. Hvedeklid er kraftigt kræfthæmmende, så kraftigt at det hos nogen mennesker kan bremse og vende udviklingen af de polypper, der ellers ender med at blive til tyktarmskræft. Hos kvinder synes hvedeklid at mindske faren for brystkræft, idet det nedsætter kroppens indhold af østrogen. Det virker desuden parasithæmmende, men kan på minussiden udløse allergi og fødevare-intolerance. Gliadin fra hvede kan reducere risikoen for solskoldning med op til 10 %. Gliadin er en såkaldt biopolymer, som er bygget op af små dele, der virker som en overfrakke for SOD, et vigtigt enzym, du kan læse mere om side…

Da romerne erobrede Gallien under Cæsar, havde gallerne store afgrøder med hvede i hele landet, og fra begyndelsen af middelalderen var hvede den mest yndede kornsort i Frankrig. Der var ligeledes store opdyrkede områder ved Østersøen med hvede. De første emigranter til Amerika indførte hvede allerede i 1600-tallet, og der blev dyrket hvede i kolonierne. Hvede er i dag verdens næstvigtigste fødeplante efter ris og de vigtigste hvedeproducerende lande er Kina, USA, Indien, Rusland, Frankrig, Canada og Ukraine. Pga. tørke i Rusland og oversvømmelse i Ukraine og Canada er i skrivende stund september 2010 op til 25 % af hvedehøsten på verdensplan i fare og kan betyde stor prisstigning men måske også nye og sundere madvaner. Måske er det naturens måde at få os til at spise mindre gluten?


Hvede kom til Danmark omkring 4000 år f.Kr. I Danmark er hvede i dag den næst mest dyrkede kornsort efter byg. Hvede er i dag svært at undgå, da det anvendes til fremstilling af næsten alt og er udover at være en vigtig ingrediens i de fleste forarbejdede produkter samtidig at finde som hvedemel, flormel, sigtemel, grahamsmel, afskallet hvede, hvedekerner, knust hvede, hvedeflager, hvedekim, hvedeklid, durummel, pasta, pizza, poppet hvede, morgenmadsprodukter, bulgur, cous-cous, semulje og hvedekimsolie.

 

Gluten findes primært i hvede, men også i byg, rug og havre og er det, som får brødet til at hæve. Ved glutenallergi anbefales det, at man i stedet spiser ris, hirse, majs, soja, kartofler mm.